Hihetetlen, de akváriumon keresztül hekkeltek meg egy kaszinót

Az okostermosztát volt a gyenge pont.
Kapcsolódó cikkek

A kiberbűnözők egyre gyakrabban használják ki az internetre kötött IoT-eszközök sérülékenységeit arra, hogy komplett vállalati rendszerekhez, térfigyelő kamerákhoz, termosztátokhoz férjenek hozzá, legalábbis a biztonsági cégek mindenféle meglepő sztorikat mesélnek arról, milyen bámulatos hekkelések történtek már ilyen kütyükön keresztül.

A Darktrace vezérigazgatója, Nicol Eagan legutóbb egy valóban mókás esetet osztott meg, amikor egy olyan kaszinóval dolgoztak együtt, amelynek belsős rendszerébe a folyóson elhelyezett akváriumon keresztül hatoltak be a hackerek – egészen pontosan a halak lakóhelyében elhelyezett, internetre kapcsolódó okoshőszabályzó volt a gyenge pont.

„A támadók az akváriumon keresztül nyertek belépést a belső rendszerbe, így fértek hozzá egy fontos adatbázishoz, amit sikerült leszívniuk, és a saját felhőjükbe menteniük.” – mesélte a szakember.

Ez csak az egyik példája annak, hogy ezen a téren minél sürgetőbb lenne legalább minimális biztonsági előírásokat törvénybe iktatni.