Olcsó kínai retrokonzol hozza vissza a 80-as és 90-es éveket

Manapság reneszánszukat élik a régi játékkonzolok, emiatt relatíve sokféle módon visszacsalhatjuk a 80-90-es évek játékvilágát a nappalinkba. Egy Kínából beszerezhető ,,500 in 1 Retro Game Console"-t próbáltunk ki, amit elég olcsón megvehetünk.

A mi kis utánzatunk csomagolása majdnem szakasztott mása a Nintendo termékének, sehol egy kínai karakter, szigorúan csak angol feliratok.

Felnyitva a doboz tetejét, meglátjuk a vákuumformázott műanyagban ülő konzolt és az egyik kontrollert. Mivel a termék nem elérhető az EU-ban használatos hálózati adapterrel, de 5 voltos mini USB-n kapja az áramot, így akármelyik otthon elfekvő kábel megfelelő hozzá.

 

A Retro Console tesztje

A beüzemeléssel nem gyűlik meg senkinek a baja, pár egyszerű lépésből áll az egész: a hátoldalon található kompozit képkimenet és mini USB árambemenet bekötése után már csak az előlapon elhelyezett joystick portra kell a kontrollereket csatlakoztatni.

A power gomb értelemszerűen elindítja a készüléket, és egyből a főképernyőn találjuk magunkat, ahol az 500 játék lakozik. Itt a fel-le nyílakkal, illetve a két piros akciógombbal lehet navigálni, attól függően, hogy egyesével, vagy inkább cirka 50 címet akarunk ugrani.

A játéklista ebben a kereshető PDF-ben végignézhető, így mindenki tudja ellenőrizni, az ő kedvencei is megtalálhatóak-e a ,,beépített” 500 játék között.

Ezzel el is érkeztünk a konzol első hátrányához, mert bár az 500 egy szép nagy szám, – anno, hogy örültünk volna ennyinek -, viszont, ha pont a Tiedet nem tartalmazza, akkor jól jönne a játékcsomag bővíthetősége, de erre sajnos nincs mód.

Szerencsére azért nem vészes a helyzet, találunk bőven klasszikus játékokat, legtöbbjüknél pedig a kétjátékos játékmenet is választható, így barátokkal, családdal bármikor püfölhetjük egymást Mortal Kombatban, esetleg ugrabugrálhatunk a törpök elől Marióban.

A kínai programozók belecsempésztek egy-két modern kedvencet is a tárhelybe, így enyhén újraalkotva, 8/16 bitesítve megkaptuk az Angry Birds-öt is.

Angry Birds új köntösben

Apropó, trükközés: végigpörgetve a kínálatot kiderül, a játékok között ismétlődés van, egy az egyben megtalálható több játék is kétszer, így az elérhető programok száma valójában csak 346.

Vicces jelenség az, ahogyan a régi érzetet megidézték a főmenüben és általánosságban is. Például ilyen a hang, ami egyszerre ötvözi a katódsugárcsöves tévék magas frekvenciás zúgását és az analóg zajt, ami egy fajta szándékos retro effektus.

Ezenkívül a képeink sem a kamera hibája miatt csíkosak, hanem mert nem lenne elég eredeti érzete a ,,pengeéles” PAL kódolású képnek. A kínai mérnökök inkább egy hullámgenerátorral szándékosan rontottak a látványon, így adva vissza a 80-90-es évek sajátos hangulatát, enyhén hullámzó videókép formájában.

Összegzés

Megértem, azokat akik odavannak ezért az érzésvilágért. Jól el lehet vele szórakozni, persze ezenkívül más mód is van rá, hogy élvezzük a régi idők gyümölcseit.

Ha a játékok listáján megtaláltad azokat az emlékeket, amelyeket ezzel az eszközzel fel lehet idézni, akkor neked találták ki a Retro Game Console-t, amit mindössze 7 ezer forintért szerezhetünk be.

rk

Ha érdekelnek a kínai termékek, és első kézből szeretnél értesülni a legújabb terméktesztekről, ajánljuk a Rendelj Kínait oldalát!