Ne hagyja, hogy összezavarja az új porszívó-szabályozás

Közel két éve lépett életbe az az Európai Uniós előírás, miszerint 1600 wattnál nagyobb teljesítményű porszívót nem lehet forgalomba hozni az Európai Unióban, 2017 szeptemberétől pedig 900 wattban maximalizálják a motor áramfelvételét.
Kapcsolódó cikkek

A korlátozás a készülékek motorjának maximális áramfelvételére vonatkozik, ami nem azonos a szívóteljesítménnyel. A MediaMarkt tapasztalatai szerint ebben még kevésbé tudatosak a vásárlók, azzal például nem mindenki van tisztában, hogy a motorteljesítmény a motor maximális áramfelvételét jelenti, míg a szívóerő a porszívó fejénél mért erő mértéke.

A nagyobb motorteljesítmény nem feltétlenül jelent magasabb szívóerőt.

A szabályozásban érintettek a háztartási és professzionális felhasználásra szánt általános porszívók is, de nem vonatkozik például a csak akkumulátorról üzemeltethető készülékekre, sem a robotporszívókra.

A direktívában foglalt módosítások a készülékek por-visszabocsátási osztályozását is érintik, szeptembertől ugyanis ez az érték nem haladhatja meg az 1%-ot. Ez a mutató azt jelzi, hogy a készülék mennyi port bocsát ki a szobában a takarítás során, és hogy mennyire képes az allergén anyagokat kiszűrni, mint például a finom por és atka.

takarít (porszívózás, takarítás, )

A vásárlók körében ez még kevésbé jelentős szempont a porszívóválasztás során, pedig az egyes modellek között óriási különbségek lehetnek. A porszívózás során a lakás levegőjébe visszakerülő nagy mennyiségű finom por jelentősen képes rontani az ott élők életminőségét, egészségi állapotát –

és nem csak az allergiásokét.

Porszívóválasztás kapcsán a tendencia azt mutatja, hogy a vásárlók inkább az energiatakarékosság, és praktikussági szempontok alapján választanak. Ilyen a porszívó helyigénye, súlya, a porzsák mérete, mekkora a takarítandó terület, van-e kisállat, valamint, hogy padlón vagy szőnyegen porszívózunk-e.