Több mint 22 posztját törölte Donald Trump a Twitterről

Legalább 22 tweetjét törölte Twitter-profiljáról Donald Trump azóta, hogy január 20-án elfoglalta helyét az elnöki székben. Közösségi médiás használati szokásai már több konfliktust is előidéztek, éppen perlik emiatt. A jogvédőknek az sem tetszik, hogy a Fehér Ház titkosított csevegőappokat használ.
Kapcsolódó cikkek

Donald Trump nevéhez több olyan tweet is fűződik, amikről csak azt tudni, hogy egyszer kinn voltak, aztán eltűntek. Egészen pontosan eddig 22 ilyen eset volt. A weboldalakat archiváló Internet Archive szolgáltatás szerint legutóbb azon bejegyzését törölte az elnök, amit a Fox & Friends nevű műsorban való szereplése előtt posztolt. A tweet kilenc órán keresztül volt kinn, mielőtt azt eltávolította.

Felmerül a kérdés, hogy ennek mi volt az oka, hiszen egy teljesen ártatlan mondatot tartalmazott: „Szerepelek a @foxandfriendsben – élvezzétek!” Többen is arra gondolnak, hogy Trump azért törölte a tweetet, mert a műsorvezető Brian Kilmeade a beszélgetés során csípősen megjegyezte, hogy Trumpnak kevesebbet kéne posztolnia.

Forrás: Screenshot / Twitter

Korábban törlésre adhatott indokot az, hogy az elnök elgépelt egy-egy szót. (Erről még egy hosszadalmas listát is összeállított a NewsWeek.)

Egy korábbi tweetjében például Karen Handel családnevét írta tévesen “Handle”-nek, de elég csak visszaemlékezni az azóta mémmé avanzsált „Covfefe” esetére.  Az elnök azzal kezdte az ominózus posztot, hogy a sajtó milyen negatívan áll a személyéhez, de végül nem derül ki, hogy pontosan mit szeretett volna közölni,mert a félbehagyott bejegyzés utolsó szava a „covfefe” volt, ami angolul teljesen értelmetlen.

Ezzel kapcsolatban azóta is találgatják, hogy az elnök tudatosan, vagy figyelmetlenségből használta a kifejezést. Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője szerint szándékos volt, és az elnök és néhány embere pontosan tudja, mire gondolt Trump.

Az elnök eddigi összes törölt tweetje itt olvasható.

Csevegőappok miatt perelnek

A héten jött a hír, hogy a Citizens for Responsibility and Ethics in Washington (CREW) nevű liberális civil szervezet, és az amerikai Nemzetbiztonsági Archívum pert indított Trump és az elnöki végrehajtó hivatal ellen. Kifogásolják azt, hogy a Fehér Ház személyzete olyan titkosított csevegőappokat használ belsős kommunikációra, mint a Signal és a Confide, ez pedig megsérti az elnöki iratokra vonatkozó Presidential Records Act (PRA) nevű törvényt.

A CREW szerint az amerikai állampolgároknak a törvény szerint tudniuk kell arról, hogyan dönt a kormány fontos ügyekben, ám a titkosítást használó csevegőappok miatt az üzenetek nem archiválhatók.

Perelnék Trumpot a Twitteren letiltott felhasználók
Az elnök alkotmányt sért a tiltásokkal, állítják a jogászok.

Az Obama-adminisztráció alatt a közösségi média posztokat is olyan kommunikációs formának tekintették, amik a PRA értelmében archiválásra kerültek.

Június elején két felhasználó azzal vádolta Trumpot, hogy az elnök megsértette az amerikai alkotmány első kiegészítését azzal, hogy blokkolta őket a mikroblogon. Ez az a kiegészítés, ami a szólás- és véleményszabadságról szól. A Knight Institute nonprofit ügyvédi iroda a két twitteres képviseletében levélben szólította fel Trumpot arra, hogy oldja fel a tiltást, máskülönben pert indítanak.