Szuperkomputert épít az amerikai légierő és az IBM

A világon az első szuperszámítógép lesz, ami az emberi agyhoz hasonlóan fog működni.

Szuperszámítógépet épít az amerikai légierő (USAF) és az IBM. Ez lenne az első olyan szuperkomputer, ami az emberi agyhoz hasonlóan működne.

A bejelentett mesterséges intelligenciás (AI) szerkezetet 64 darab, TrueNorth Neurosynaptic kognitív chip hajtaná meg. Ezek úgy “drótozzák össze”, hogy az emberi agy szinapszisaihoz hasonlóan működjenek. Mindegyik mag egy elosztott hálózat része, s ezzel párhuzamosan eseményvezérelt alapon is működnek. Azaz működésükhöz nincs szükség egy órájelre, mint egy hagyományos processzorokban.

Sőt, a rendszer elosztott jellege miatt, ha egy mag meghibásodik, a tömb további része ekkor is tudja folytatni a munkát. A rendszer teljesítménye annyi, mint 64 millió neuronnak és 16 milliárd szinapszisnak – mégis kevés energiát fogyaszt. Minden egyes chip mindössze tíz watt áramot fogyaszt.

Nagy teljesítmény, kicsi fogyasztás

A chipekkel gyakorlatilag egy mesterséges neurális hálózatot tudnak építeni a kutatók. A rendszer képes lesz mélytanulásos (deep learning) algoritmusokat futtatni. Ezzel pedig komplex feladatokat hajthatnak végre, mint egy összetett szimuláció, tudományos (pl. klímaváltozás) kutatások, de képes lesz különböző típusú adatot – hang- és videófájlok, szöveg – a gépek számára olvasható formába önteni, így a hagyományos szuperszámítógépek tudnák rögzíteni és elemezni.

Hasonló algoritmusokat használ a Facebook arcfelismerő rendszere, illetve a Microsoft Skype beszélgetés közben, valós időben fordító megoldása – csak a szuperszámítógéphez képest nagyobb költséggel, nagyobb áramfogyasztással és több tárhellyel operálnak hagyományos adatközpontokban.

Az IBM kognitív chipjeit nem először használják fel, tavaly a Samsung építette be őket a Dynamic Vision szenzoraiba (DVS) – ez lehetővé tette, hogy a kütyük kamerái másodpercenként 2000 képkockát tudjanak rögzíteni, s mindössze csak 300 milliwatt áramot “égetnek el”.

Cél: az emberi agy szimulálása

Sokkal nagyobb szabású, de hasonló projektbe kezdtek három éve kormányzati szervek, tudományos intézetek és olyan techcégek, mint az IBM, az Intel, a Dell és a Cray. A cél a világ leggyorsabb szuperszámítógépének megépítése, amely az emberi agy működését szimulálná.

A rendszer ezerszer gyorsabb lenne, mint a jelenlegi leggyorsabb gépek. A Human Brain Project egy 1,19 milliárd eurós (vagyis kb. 350 milliárd forintos) beruházásból valósul meg.

Szemléltetésképp, hogy mekkora fába vágták a kutatók a fejszéjüket: az emberi agy akkora, mint az univerzum, ebben a körübelül 1,3 kilogrammos kocsonyás izében annyi neuron található, mint ahány csillag a világegyetemben.