Dubaj már idén tesztelni kezdi az önrepülő taxikat

Az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városában nem viccelnek, ha a jövőről van szó: Dubaj közlekedési hatósága ugyanis bejelentette a légitaxi szolgáltatás tesztüzemének menetrendjét, ami még idén kezdetét veszi, méghozzá a német Volocopter gépeivel.
Kapcsolódó cikkek

Dubaj még februárban jelentette be, hogy még idén elkezdik tesztelni az első légitaxikat. Az év elején közzétett elképzelés szerint már júliusban felszálltak volna az első gépek, de a tesztüzem átcsúszott 2017 utolsó negyedévére, amit a helyi közlekedési hatóság azzal indokolt, hogy biztosak akarnak lenni abban, hogy a rendszer készen áll, mielőtt az első repülő taxik megkezdenék a próbaútjaikat.

A csúszásnak ugyanakkor köze lehet ahhoz is, hogy a város az együléses Ehang 184 légitaxik használata helyett átállt a német Volocopter járműveire, méghozzá azért, mert a dubaji Közúti és közelekedési hatóság (RTA) biztonságosabbnak ítélte a kétüléses Volocopter 2X modelleket.

Az említett gépek teljesen elektromosak, 18 rotor emeli őket a magasba, és 9 különálló akkumulátor gondoskodik arról, hogy a repülő taxi gond nélkül tudjon közlekedni a levegőben. A gyártó szerint az akksik 40 perc alatt feltölthetők, és ezt követően a Volocopter 30 percet képes a levegőben tölteni. A gép átlagsebessége 50 km/óra, de képes elérni a 100 km/órát is.

A teljesen automatizált, sofőr nélküli gépek persze nem úgy fognak működni, mint a hagyományos taxik, tehát bemondásra nem szállítják el az utasokat bárhova, hanem előre meghatározott útvonalakon fognak közlekedni a kijelölt állomások között.

Az RTA szerint az első repülések október után kezdődnek, és a hatóságok úgy tervezik, hogy öt éven keresztül tesztelik a rendszert, továbbá kialakítják a megfelelő szabályokat és jogi környezetet, mielőtt a lakosság és a turisták számára is elérhetővé tennék az önrepülő taxi szolgáltatást.