Uniós fellépést sürgetnek az álhírek ellen

Az olasz versenyhivatal vezetője szerint nem szabad a kérdést a közösségi portálok üzemeltetőire bízni.
Kapcsolódó cikkek

Az Európai Unió tagállamainak létre kell hozniuk egy független intézményekből álló hálózatot, amely felveszi a harcot az interneten terjedő álhírekkel szemben – mondta Giovanni Pitruzzella, az olasz versenyhivatal vezetője a Financial Times-nak adott interjúban.

Pitruzzella úgy látja: a „post-truth” („tények utáni” politika, amikor a politikai hírek valóságtartalma nem számít, csak az, hogy milyen érzelmeket váltanak ki) gerjeszti a populizmust és fenyegeti a demokráciát. Szerinte fordulóponthoz érkeztünk: el kell dönteni, hogy hagyjuk-e az internetet úgy, ahogy van, vagy a kommunikáció megváltozásának figyelembe vételével szabályokat kell alkotni.

A versenyhivatali vezető úgy látja: meg kell alkotni a szabályokat, de ezt nem a közösségi portálokat működtető vállalatokra kell bízni, hanem a közszférára, független hatóságokat kell felruházni azzal a hatalommal, hogy eltávolíttathassák a félrevezető híreket és büntetéseket szabhassanak ki. Ezt a feladatot a gazdasági versennyel kapcsolatos kérdésekhez hasonlóan az EU-nak kellene koordinálnia.

Ugyanakkor az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker a napokban az internetes vállalatokat szólította fel, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket a probléma megoldása érdekében. Németország viszont törvényt tervez az álhírek és a gyűlöletbeszéd visszaszorítására, több mint 150 millió forintnyi büntetést helyezve kilátásba az ilyen tartalmat terjesztő portálok üzemeltetőinek. Csehország pedig rövidesen felállít egy központot, amelynek feladata az álhírek nyomon követése. (Politico)