Ezzel a módszerrel biztos olcsóbb lenne az augusztus 20-i tűzijáték

Saját rekordját döntötte meg az Intel ötször annyi drónnal, mint korábban, de nem csak ezért nagyszerű a mutatványuk.

Az Intel már megmutatta, hogy képes csodás programot generálni egy halom drónnal, ami nem mellesleg elég volt egy Guinness-rekordhoz is, de ahogy sejteni lehet, a cég nem nyugszik. Most ötszáz drónnal kívánta megismételni a mutatványt, ami egyébként főleg azért érdekes, mert az Intelt nem a drónjairól, sokkal inkább a processzorairól ismerhetjük. Ellenben a cég érzékelhetően egyre inkább elindul a pilóta nélküli légijárművek irányába, és ennek demonstrálására újabb nagyszabású programmal hallat magáról, bemutatva a Shooting Star Drone-t, amiről Anil Nanduri, az Intel Uav Segment alelnöke így nyilatkozott a ZDNet-nek:

Mi úgy látjuk őket, mint repülő számítógépeket, ráadásul nem úgy gondolunk rájuk, mint egy drón, hanem mint drónok flottája. Speciálisan fényjátékra lettek tervezve, és olyan rendszert használnak, amivel be tudtuk állítani a Guinness-rekordot azzal, hogy 500 drón repült összehangolva.

A Shooting Star System tehát pontosan erre lett kitalálva, és alapvetően a szórakoztatást szolgálja olyan helyeken, mint a vidámparkok, a stadionok, vagy a nagyobb tömegrendezvények, mint amilyen a szilveszter, vagy éppen július negyedike.

Hogyan működik?

A rekordkísérlethez felhasznált drónok súlya alig több, mint 20 deka, és olyan beépített ledekkel rendelkeznek, melyek akár négymilliárd színkombinációt is meg tudnak jeleníteni. A rendszer algoritmusa pedig biztosítja, hogy minden egyes drón a megfelelő helyen legyen, amiben az a legszebb, hogy mindez egyetlen számítógép közreműködésével történik. Mindezek mellett aktív és passzív biztonsági felszerelésekkel is rendelkeznek, illetve a súlyuk annyira csekély, hogy Nanduri szerint észre sem vette, amikor az egyik a fején landolt.
Az Intel tervei szerint a jövőben a drónjaik sokkal komolyabb munkákra is befoghatóak lesznek, mint amilyenek a mentőexpedíciók, illetve az automatikus épületfelmérések olyan helyeken, ahová embert nem szívesen küldenek.

Nem egyszerű

Annak ellenére, hogy a videón a drónok mindegyike tudja, hol a helye és mit kell csinálnia, Nanduri szerint elég komoly kihívást jelent, hogy ez így legyen, és úgy kezelni őket, hogy soha ne menjenek egymásnak.

Ez nem csupán egy rekord a számok terén, hanem bemutatója annak a komplex rendszernek, ami képes egyetlen gombnyomással megoldani a feladatot. Elkészítettük a szoftvert, rendelkezésre áll az összes algoritmus, és minden, amire szükségünk van házon belül

– mondta az alelnök, aki hozzátette, hogy tonnányi adattal kell dolgozniuk, ami komoly számítógépes hátteret igényel, és minden, ami komoly számítógépes hátteret igényel, kiválóan illeszkedik az Intel stratégiájába.