Megvan, mit tud majd a Microsoft VR-szemüvege

Csendesen, a csinradattát nélkülözve készülődik a HoloLens, mely a Microsoft virtuális káprázatát hozza majd el a szemünk elé, ráadásul máshogy, mint az összes többi versenyző.

Egyre többen gondolják úgy, hogy a jövő a virtuális valóságban van, sőt, az Oculus Rift lassan el is hozza közénk. Közben viszont a többi cég sem a galambokat eteti kenyérmorzsákkal, hanem keményen hajtanak, hogy előrukkoljanak a saját verziójukkal. A Microsoft esetében ezt a HoloLens jelenti, ami egy kicsit más irányból közelíti meg a virtuális világot.Míg a Rift és klónjai egy teljes virtuális környezetet építenek fel, a HoloLens a valódi világba helyez bele olyan virtuális elemeket, amelyekkel akár interakcióba is léphetünk. Nos, a Microsoft szemüvege még messze van a végleges, tömeggyártásba kerülő állapottól, de már lehet róla tudni ezt-azt, és nemrégiben újabb részleteket árult el a cég, amikor Tel-Avivban a fejlesztésért felelős Bruce Harris beszélt az akkumulátor üzemidejéről és a csatlakoztatható eszközökről.

Harris szerint normál üzemben a HoloLens 5,5 órán keresztül bírja majd szusszal, míg erőltetett menetben 2,5 óra alatt fullad ki, tehát legrosszabb esetben is ennyi ideig használhatjuk, bár még ez a teljesítmény is számos tényezőtől függhet. A kapcsolat terén az derült ki, hogy tulajdonképpen bármi csatlakoztató, ami képes kezelni a WiFi vagy Bluetooth kapcsolatokat, de természetesen ez alatt nem azt kell érteni, hogy akár egy szobai időjárás-előrejelző állomást is megjeleníthetünk a HoloLens segítségével, inkább a mobileszközökre vonatkozik a kijelentés.

Bruce Harris azt is elmondta, hogy a Microsoft virtuális valóságának látványa olyan lesz, mintha egy 15 hüvelykes monitort bámulnánk hatvan centi távolságból, ami egy normális irodai íróasztal viszonynak felel meg. Azt nem tudni, hogy a végleges formáját mikor nyeri el a HoloLens, azt viszont igen, hogy a fejlesztői változatok már ebben az évben megjelenhetnek. Az pedig még teljesen elképzelhető, hogy a tömegeknek szánt verzió kinézete végül eltér majd a mostani tesztverziótól.