Már Európában is kapható a Nokia androidos tabletje

A finn gyártó vadonatúj zöld robotos tabletje Ázsia után végre a mi kontinensünket is meghódítja magának.

A Nokia tavaly novemberben jelentette be az N1 típusjelzésű tabletet, mely január elején bukkant fel a kereskedelmi forgalomban: Kínában átszámítva mintegy 70 ezer forintos áron debütált a készülék. Jó hír, hogy most végre Európában is megkezdődött az árusítás, így például az Egyesült Királyságban 219 fontos, más országokban pedig 319 eurós áron kapható a készülék. Magyarországra is megérkeztek az első példányok: a szürkeimportos készülékek hazai ára jelenleg mintegy 80 ezer forint magasságában alakul.

 

Az Apple iPad mini riválisának tekinthető, Android 5.0 szoftveres Nokia N1 előlapján egy 7,9 colos képátlójú és 2048×1536 pixeles felbontású IPS LCD érintőkijelző található (324 ppi). A 200,7×138,6×6,9 milliméter méretű, illetve 318 gramm tömegű újdonság “agya” egy négymagos 2,3 GHz-es Intel Atom Z3580-as chipset, melynek többek közt egy PowerVR G6430-as grafikusgyorsító is a részét képezi, és amely 2 GB RAM, illetve 32 GB integrált memória társaságát élvezi. MicroSD memóriakártyás bővítési lehetőség sajnos nincs.

 

Az unibody alumíniumborítást kapott készülék energiaellátásáról egy 5300 mAh kapacitású akkumulátor gondoskodik, ezenkívül pedig említést érdemel többek közt a 8 megapixeles főkamera, az 5 megapixeles frontkamera, az a/b/g/n/ac szabványú Wi-Fi, a Bluetooth 4.0, illetve a sztereó hangszórók. A világelsőként Type-C microUSB 2.0 portot felvonultató Nokia N1-et egyébként nem maga a finn Nokia gyártja, hanem a Foxconn, vagyis tulajdonképpen arról van szó, hogy szigorú minőségi és design elvárások mentén a Nokia áruba bocsátotta a márkanevét.