Okostelefonnal már autót is szerelhetünk

Nehéz eldönteni, hogy egy hasznos dologról van szó, vagy valójában annyira elbutultunk, hogy már kiterjesztett valóság kell az olajszint ellenőrzéséhez.
Kapcsolódó cikkek

Lejárt már a Trabantok, Wartburgok, Daciák és egyéb keleti csodák korszaka, amikor az ember bátran kapta szét a verdát, aztán hiába maradt ki az összeszerelés után egy halom csavar, mégis ment a szekér. A modern autóknál sokszor egy kiégett izzó is márkaszervizt igényel, és vannak, akik még az olajszintet sem tudják ellenőrizni.

Rajtuk segíthet az a kiterjesztett valósággal operáló alkalmazás, melyet az AR-media fejleszt, és a táblagép (vagy okostelefon) kameráját használva próbál a felhasználóból instant autószerelőt faragni. A demóban még semmi komplikáltabb feladat nem szerepelt, csak olyasmik, mint az olajszint ellenőrzése vagy az ablakmosótartály feltöltése, de simán elképzelhető, hogy a későbbiekben már összetettebb feladatokban is segíthet a kiterjesztett valóság.

Maga az elképzelés egyébként igen érdekes, főleg akkor, ha hozzávesszük például a Google okosszemüvegét, hiszen milyen sokat segíthet bárkinek, ha a szemüvegen keresztül az autó márkáját és típusát felismerve az AR kinyomja a szeme elé, hogy mit hol talál és mit hogyan tud kicserélni. Másrészről viszont ha arra gondolunk, hogy aki az alapvető feladatokat sem tudja elvégezni, az nem valószínű, hogy táblagéppel a kezében majd nekilát nívópálcát huzigálni, vagy a biztosítékok között matatni, esetleg levegőszűrőt cserélni, vagy egy kilyukadt dobbal bíbelődni.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!