Ötödére csökkent a spam

A tavaly júliusi adatokhoz képest 82,22%-kal kevesebb levélszemét terjed a neten, ami alapvetően jó hír lenne. A kérdés csak az, hogy miért?

Nos, a hatalmas visszaesés oka kettős. Egyrészről tavaly júliusban a spam történelmi csúcsán járt átlagosan napi 225 milliárd elküldött levéllel, ami akár csak a 2010. júniusi hónaphoz képest is kétszeres mennyiséget jelentett. Azonban ezen rekord után a spam az utóbbi egy évben folyamatosan és megállíthatatlanul csökkent, és az utóbbi negyedévben stagnál a napi 40 milliárdos szinten. Ez pedig az internetszolgáltatók, informatikai óriások és a törvény szolgáinak szoros együttműködésének volt köszönhető. (Márciusban például a Microsoft hathatós segítségével lett leállítva az akkor hírhedtnek számító Rustock spamhálózat.)

S míg a levélszemét folyamatos csökkenésének örülhetnénk, a kiberbűnözőknek is van közük a trendhez. Egy részük ugyanis a sokkal profitábilisabb online csalásra és adathalászatra adta a fejét. Másrészt viszont megjelent a TDL-4 névre hallgató spamgyártó szuperkártevő, ami a fertőzött gépekről minden más kártékony programot töröl, ráadásul olyan titkosítással működik, amely miatt nehéz felfedezni. Vagyis a TDL-4 egyeduralomra törekszik.

Mindeközben, akit nagyon zavar a spam, költözzön például a Gmailre, ahol a hagyományos spamszűrésen túl a közösség erejét is felhasználják a szemét ellen, hiszen egyes felhasználók bejelentései kihatnak az egész közösségre.


Forrás: Symantec Intelligence