Hackerek a terroristák ellen

Eltűnt egy jelentős dzsihádista honlap az internetről: terrorelhárító szakemberek szerint feltehetőleg hackertámadás érte.
Kapcsolódó cikkek

Az as-Samúh című honlap kibertámadás áldozata lett, és a roham nemcsak az internetes oldalt, hanem az azt működtető szervert is kikezdte – ez egyébként az al-Kaida egyik kulcsfontosságú propagandafóruma volt. Az oldal havonta változtatta a webtárhelyét, s feltehetően annak köszönhette működésének engedélyezését, hogy valamelyik nyugati kormány hírszerzési forrásnak használta.

Emellett az as-Samúh a virtuális dzsihádisták legkedveltebb és kizárólagos törzshelye lett, így eltűnése jó is meg nem is. Eddig egy helyen lehetett tudni a terroristákat, azonban ha az oldal rövidesen nem jelentkezik újra, a fórum regisztrált tagjai szétszóródnak és féltucatnyi más fórumra mennek át.

Amerikai és brit illetékesek korábban beismerték, hogy a brit hírszerzés kibertámadást intézett az al-Kaida angol nyelvű internetes hírportálja, az Inspire című oldal ellen, leszedve róla a bombagyártási tanácsokat, amelyeket süteményreceptekkel helyettesített.

A mostani támadás tettese egyelőre ismeretlen, azonban szakemberek valamely nyugati kormányzat tevékenységére gyanakodnak.