Zenei kereső a Google-től

Indiában is elindult a Google zenei keresője, mellyel az internetes óriás a legális zenehallgatást erősítené az illegális letöltésekkel szemben.
Kapcsolódó cikkek

Az egyelőre csak hindi nyelven megszólaló dalokra kiterjedő keresővel többezer dal közül tudunk válogatni cím, az előadó neve vagy a kiadás dátuma szerint. A megtalált zenét teljes terjedelmében azonnal meghallgathatjuk – igen, mi is, hiszen a lehetőség nincs területileg az indiai szubkontinensre korlátozva.

S míg bárhányszor élvézhetjük a hindi előadók művészetét a Google-nak (és természetesen az ezt lehetővé tevő zenei kiadó partnereinek) köszönhetően, a zenék letöltésére egyelőre nincs lehetőség.

Az azonban, hogy ez a szolgáltatás valóban növelni fogja-e a legálisan beszerzett albumok forgalmát és csökkenteni a kalóz másolatok terjedését még a jövő zenéje.

Hasonló szolgáltatás már működik az Egyesült Államokban, azzal a különbséggel, hogy az amerikai előadóktól csak részleteket lehet meghallgatni, teljes számokat nem. De a Google Kínában is futtat egy zenei bolttal összekötött szolgáltatást immáron másfél éve.

Az előbbiekben felsorolt kezdeményezések alapján úgy tűnik, a cég lassan tényleg készen áll a Google Music, szó szerint világra szóló zeneboltjának megnyitására.

AJÁNLOTT LINKEK:

Google’s Piracy-Fighting Music Search Engine For Indian Users Now Live (TechCrunch)
Google Music India [Labs] (Google)