Vujity Tvrtko Hámori Luca és Imane Helif szombati meccséről: Az illetékesek tegyenek meg mindent Hámori Luca védelmében!

A műsorvezető szerint az algériai ökölvívó ellenfelei komoly testi és lelki veszélyben vannak.

Mint ismeretes, Imane Helif algériai öklözővel kapcsolatban a csütörtök délelőtti nyolcaddöntőjét követően robbant ki botrány a párizsi olimpián, miután olasz riválisa alig 46 másodperc után feladta ellene a találkozót, majd nem fogott vele kezet és igazságtalannak nevezte a helyzetet. Mindezt azért tette, mert Helifet tavaly a nemzetközi sportági szövetség (IBA) kizárta a vb-ről magas tesztoszteronszintje miatt, Umar Kremljov IBA-elnök pedig akkor elmondta, hogy XY kromoszómát találtak nála a vizsgálatok során.

A Magyarországot képviselő Hámori Lucának szombaton kell megmérkőznie Heliffel (aki ellen a Magyar Ökölvívó Szakszövetség tiltakozását fejezte ki), amivel kapcsolatban Vujity Tvrtko nemrég a közösségi oldalán, hosszú posztban fejtette ki meglátásait.

Tegyen meg minden illetékes – szó szerint – mindent Hámori Luca védelmében! Súlyos a felelősség! Súlyos, főleg azok részéről, akik nem adtak egyértelmű válaszokat!

– kezdte írását a műsorvezető, hozzátéve: „Helifet  Amerikában transzneműnek és biológiai férfinek nevezik, emellett mindenhol megjegyzik, hogy a legutóbbi világbajnokság nemvizsgálata után kizárták a további versengésből”.

Magyarul: a sportág csúcsversenyén úgy találták, hogy nem bokszolhat lányok ellen. Az olimpián viszont igen.

Mint írja, a csütörtökön eszkalálódott helyzet meglátásai szerint azért is végtelenül szomorú, mert a megoldást nem egy olimpia középdöntői és elődöntői között, nem világraszóló botrány közepette és nem gyorsan, septében kellene keresgélni.
„Ezt az egészet már idejekorán rendeznie kellett volna a sportág nemzetközi szövetségének és az olimpiai bizottságnak. Az olimpiákon a szabályok szerint két nem képviselői indulhatnak: nők és férfiak. Elismerve mindenki szabadságjogát, tisztázni kell: az algériai Imane Helif vagy nő vagy nem nő. Amennyiben nő, akkor miért bukott el a nemi teszten? Választ kell kapni a kérdésre: a világbajnokságról történt kizárása után hogyan engedhették meg az olimpiai kvalifikációját? HOL VAN ERRE A VÁLASZ?! Nemzetközi értékelés alapján az olimpiai szabályok megengedőbbek a szakszövetség szabályainál. TESSÉK? Az olimpián jobban nő, a világbajnokságon pedig kevésbé?”

Posztjában Tvrtko kiemelte, hogy megérti és elfogadja Imane Helif problémáját, hiszen nem lehet könnyű a helyzettel együtt élni, és nem is akarja őt feleslegesen bántani, ám úgy látja, hogy „amíg a dél-afrikai atléta, Caster Semenya versenyzése maximum »csak« igazságtalan (hiszen szélvészgyorsan elfut versenytársai mellett a pályán), addig Imane Helif ringbelépése egy kontaktsportágban nagyon veszélyes is. Veszélyes, nem csak lelkileg, hanem testileg is, ezt az olasz lány elleni meccsén láthatta az egész világ. A sportági szaksajtó beszámolója szerint az algériai sportoló már korábban is félelmetes ütésekkel félemlítette meg ellenfeleit”.

Mint írja, mindenki számára megalázónak tartja, hogy a világ Helif nemiségét vitatja, ám úgy véli, ezt nem most, nem így, és nem az olimpia kellős közepén kellene megvitatni.

„Ha és amennyiben erre a kérdésre MEGNYUGTATÓAN pont került volna korábban, akkor nem tartanánk itt és világraszóló botrány sem lenne. A végkifejlet szempontjából egyértelmű a helyzet: ha Imane Helif nő, akkor helye van a nők mezőnyében. Ha viszont biológiai férfi, AKKOR NINCS! Ha pedig valamilyen egyéb kategóriába sorolják vagy sorolódik, akkor sincs, hiszen – ahogy írtam – az olimpián csak nők és férfiak indulhatnak. Számomra a válasz egyértelmű: nincs olyan, hogy kicsit nő vagy kevésbé nő. Vagyis: ha a világbajnokság nemi tesztje után kizárták a nők versenyéből, akkor az olimpián sem indulhat(na) a hölgyek között!”

A műsorvezető szerint valakik hatalmas bocsánatkéréssel tartoznak az ellenfelek, a sporttársak és a közvélemény felé, kiemelte viszont, hogy ez a legkevésbé sem Helif feladata, hiszen ő úgy lépett a ringbe, hogy azt megengedték neki.

Velejéig átvizsgálva ennek a minden ízében keserű történetnek a lényegét, azt kell mondanom: az algériai ökölvívó ellenfelei komoly testi és lelki veszélyben vannak.

Hozzátette, bízik abban, hogy Imane Helif szombati ellenfelének, a hazánkat képviselő Hámori Lucának a védelmében a magyar szakági szövetség, az olimpiai bizottság, és a létező összes illetékes mindent megtesz majd.

Akárhogy is lesz, ami most történik, az szégyen! Én a magam részéről pedig izgulok, szurkolok és féltem Hámori Lucát! Nyilatkozatai és teljesítménye alapján csodálatos sportember, aki megérdemelné a fair, korrekt, egyenlő bánásmódot! Ahogy minden más női sportoló, és minden más férfi sportoló is megérdemelné! HAJRÁ, LUCA!!! Szombaton sokan leszünk Veled. Minden szívdobbanással!❤️

– zárta sorait Tvrtko.

Az üggyel kapcsolatban nemrég Hámori Luca is megszólalt.

Kapcsolódó
Hámori Luca negyeddöntős ellenfeléről: „Valahogyan be lett bizonyítva, hogy lány”
A magyar ökölvívó ellenfele Imane Helif lesz a negyeddöntőben.