A moncsicsi-Jézus után most egy felújított templom ijedt arcú angyalain akadtak ki a spanyolok

A hivatásos szakemberek magyarázatot követelnek a Soriában történt restaurátorbakira, amit a moncsicsi-Jézushoz hasonló színvonalú munkának tartanak.

A moncsicsi-Jézus után ezúttal egy nemrég felújított templom ijedt arcú angyalai okoztak közfelháborodást Spanyolországban
Spanyolországban már-már kezd hagyománnyá válni, hogy a régi templomok restaurálásakor valamit elrontanak. A moncsicsi-Jézus után ezúttal nem egy megváltót ábrázoló freskó, hanem egy 18. századi templom angyalszobrai estek áldozatul a nem túl jó kézügyességgel megáldott amatőr restaurátok kontár munkájának – számolt be a Guardian.

Tizenkét évvel azután, hogy az egész világ nagyot röhögött azon, hogy az észak-spanyolországi Borja városában az egyik templom restaurálása alkalmával sikerült elrontani egy 1930-ban készített Krisztus-freskót, és hat évvel azután, hogy sárkányölő Szent György egyik szobrát is elrontották az amatőr restaurátorok, itt a legújabb, mosolygásra okot adó restaurátorbaki.

A tartományi fővárosnak is számító északkelet-spanyolországi Soriában, az 1725-ben egy román és gótikus templom romjaira ráépített, Ermita de Nuestra Señora del Mirón nevű templomban ugyanis az isteni igét közvetítő angyalok, azaz a kerubok arcait rontották el annyira, hogy egy helyi örökségvédő csoport felháborodása nyomán már a spanyol média is beszámolt a félresikerült szobrokról.

A Confidencial nevű hírpoltál számára a párhuzamok egyértelműek voltak. „Egy újabb Ecce Homo, de kerubokkal?” – tette fel a kérdést a lap egyik cikke csütörtökön. Az újság a Soria Patrimonio (Soria öröksége) nevű csoport aggodalmainak adott nagy nyilvánosságot, miután az örökségvédők pár X-en megosztott kép társaságában fogalmazták meg a felújítással kapcsolatos kritikájukat.

A fotók tanúbizonysága szerint azonban nemcsak az angyalszobrok arca változott meg a templomban, hanem az egykor fehérszínű hajót is szürkés rózsaszínűre festették.

Mit tettek az Ermita de Nuestra Señora del Mirónnal? (…) Ez egy műemlék, de még ha nem is lenne az, egy ilyen szobron elvégzett munkálatokra legalább minimális garanciákat kellett volna vállalni

– fogalmazott az örökségvédő szervezet.

A Soria Patrimonio szerint a felújítás végeredménye egyáltalán nem nevezhető kielégítőnek, hiszen a munkát a szükséges előzetes tanulmányok nélkül végezték el, és teljesen megváltoztatták a templom elmúlt pár évszázadban kialakult megjelenését is.

„Az lett a vége, hogy a díszítőelemek körvonalazódtak, és a kerubok – amelyek korábban fehérek voltak – karikatúraszerűvé váltak. Az ilyen templomfelújítások kívül esnek az örökségi értékkel bíró épületekre vonatkozó helyes beavatkozási gyakorlatokon” – vélik a csoport tagjai.

De a spanyolországi Restaurátorok és Konzervátorok Szakmai Szövetsége (Acre) is teljesen kiakadt a kontármunkán. A szövetség szerint ez az eset is remekül megmutatta, hogy a helyi és regionális önkormányzatoknak szükségük van hivatásos restaurátorokból álló csapatok segítségére.

„Multidiszciplináris csapatokra van szükség az ilyen jellegű hibák elkerülése érdekében. Heti ellenőrzésekre van szükség a munkálatok nyomon követése és az invazív és tiszteletlen átalakítások megelőzése érdekében” – írja az Acre közleménye

Az egyesület közölte, hogy magyarázatot kért Kasztília és León regionális kormányának örökségvédelmi osztályától. Francisco Manuel Espejo szerint egyébként a munkálatokat természetesen csak profi restaurátoroknak lett volna szabad elvégezniük.

Ez nem egy elhibázott restaurálás volt. A restaurálást – akár sikeres, akár nem – szakképzett, hivatalos restaurátor végzi. Ez egy épített örökségünk elleni támadás volt, amit nem restaurátor csinált

– kelt ki magából Espejo.

Kasztília és León regionális kormánya szerint a templom nem tartozik az ő hatáskörükbe, mivel az épület nem állt kellően magas szintű örökségvédelem alatt. Soria városának önkormányzata pedig egyelőre még nem kommentálta az ügyet.

De a templomért felelős egyházmegye szóvivője így reagált az egészre:

Csak annyit mondhatok: a templomon végzett munkálatok a szükséges engedélyek birtokában zajlottak, és a végeredmény egyeseknek tetszik, másoknak nem.