Pataky Attila: Nem emlékszem, hogy a karate lelkiségében szerepelt volna, hogy a tanítványokat fel kell rúgni

Szerinte a sport eszmeiségét köpte szemen a kisgyereket felrúgó karatemester.

Szombati hír, hogy visszavonul a sporttól az a karateedző, aki a szolnoki kalandparkban felrúgta az egyik felügyeletére bízott kisfiút. Más lehetőség nem is állna előtte, ugyanis a Magyar Karate Szakszövetség pénteki közleménye szerint minden karateoktatási tevékenységtől véglegesen eltiltotta, ahogy a mester cím használatától is, dan fokozataitól megfosztották, edzői engedélyét visszavonták.

Az üggyel kapcsolatban több hazai híresség is kifejtette már véleményét, köztük Szabó ZsófiSchobert Norbi és Lotfi Begi. A Bors felkereste Pataky Attilát, aki annak idején maga is karatézott, így nemcsak apaként, de a becsületre nevelő sport szerelmeseként is úgy érezte, fel kell szólalnia.

Magam is elindultam a kjokusinkai karate útján, és nem emlékszem, hogy a szabályok között vagy a karate lelkiségében szerepelt volna, hogy a tanítványokat fel kell rúgni. Az agresszió egy olyan út, ami sehová sem vezet, és éppen ez az, amit ez a sport zsigerileg nevel bele az emberbe. Ezt az eszmeiséget köpte szemen ez az ember, aki éppen e mögé a szép és nemes sport mögé rejtette a valódi énjét

– mondta a lapnak az Edda frontembere, aki szerint a sport lehetőséget ad a példamutatásra.

Edzőként gyakorlatilag szavak nélkül mutathat utat az ember azoknak, akik önmagukat vagy a gyermeküket bízzák rá. Ha egy embernek, pláne mesternek az egyetlen eszköze a rúgás, ütés, vagyis a fizikai erőszak marad az egyetlen fegyvere, akkor ott nagyon nagy gáz van, és erre derült most fény a kalandparkban rögzített felvételen keresztül

– fogalmazott Pataky, majd arra is kitért, hogy szerinte „az egész világ azt teszi, amit ez az ember modellezett le abban a fél másodpercben, amikor eldöntötte, hogy fizikai fölényét és a képzettségét használja fel egy nyolcéves kisfiú fegyelmezéséhez”.

Az erős »felrúgja« a gyengét, a gyámoltalant. Elég csak körbenézni ezen a bolygón, és bárki megláthatja, miről beszélek.

Kapcsolódó