„Lóhúst ettem” – így értékelte az ausztrál megélhetési válságot az idősebb korosztály

Szerintük a fiatalabb generáció már Netflix-előfizetés nélkül is nehezen boldogulna.

Az infláció Magyarországon kiemelkedő számokat mutat, de a jelenség nem csak Európában, hanem szerte a világon érzékelhető. Több ausztrál bank úgy sejti, hogy a Reserve Bank jövő kedden kamatemelést fog végrehajtani, hogy ezzel is fékezni próbálják az egyre inkább elszabaduló árakat – írja a Daily Mail. A megélhetési válság közepén a lap különböző hátterű embereket kérdezett az idősebb korosztályból arról, hogy értékeljék a helyzetet.

Maurice Newman, az ABC és az Australian Securities Exchange részvénytársaság egykori elnöke arra emlékezett vissza, mikor a második világháború idején elmenekült családjával Londonból, és gyakran lóhúst kellett enniük:

Az ember ezt akkor nem tekintette nélkülözésnek. Így van ez. Legalábbis gyerekként biztosan. Valahogy beletörődtünk. Soha nem maradtunk étel nélkül – ettünk lóhúst, bálnahúst és hasonlókat.

A 85 éves férfi arról is beszélt, az ő generációja még sokkal rugalmasabb volt, és anélkül, hogy elítélné a mai fiatalokat, szerinte ők már egy Netflix-előfizetés nélkül is nehezen boldogulnának (ami hamarosan több országban drágulni is fog). „Nekünk nem volt Netflixünk – nem tudom, ma hol vannak az emberek prioritásai, gyanítom, valószínűleg a Netflixet és az otthoni szórakozást tekintik annak.”

Newman mellett egy 59 éves nagymama is megszólalt, aki jelenleg éjszakai műszakban dolgozik az Amazon egyik raktárában – mindezt azért, hogy 70 éves korára már aggodalom nélkül nyugdíjba vonulhasson.

Az egyik ok, amiért éjszakai munkát vállalok, az az, hogy egy kicsit jobban megfizetik. Nem a túléléshez van rá szükségem, hanem segítség a megtakarításaimhoz.

– mondta Rachel Wellstead, akinek takarékos életmódja és pénzügyi szempontból okosan megválasztott munkája sok ausztrál fiatal számára szolgálhat példaként a Daily Mail szerint.

Az ötgyermekes édesanya azért próbál félretenni, hogy Melbourne-ből egy kisebb tengerparti városba költözhessen, és alkalomadtán, ha kedvük úgy tartja, ne jelentsen nehézséget számukra elmenni egy nyaralásra. Wellstead úgy gondolja, az élettől azt kapjuk vissza, amit beleteszünk, és ha valaki több dolgot is szeretne csinálni, annak keményebben kell dolgoznia.

A lapnak nyilatkozott egy 67 éves demográfus, Bernard Salt is, aki szerint a 60-as éveik elején járó emberek gyakrabban vállalnak önkéntes munkákat is, valamint jobban preferálják a részmunkaidős lehetőségeket – számukra prioritás, hogy fittek maradjanak, jól érezzék magukat a bőrükben és a családjuk segítségére lehessenek. Salt még 2016-ban tanácsolta azt a fiataloknak, ha spórolni szeretnének, akkor ne vegyenek 22 dollárért avokádót a szendvicsükre heti rendszerességgel. Utóbbi tanácsával nem nehéz egyetérteni; mi toplistában szedtük össze azokat a spórolási technikákat, amelyekkel különösebb erőfeszítés nélkül több pénz maradhat a zsebünkben hónap végén.

Kapcsolódó
Legügyesebb spórolási technikák
Az alábbi listán szerepelnek mindenki számára unásig ismert tételek, valamint egészen meglepő, de annál praktikusabb módszerek is.