Mégsem okozott csalódást a kétszázéves időkapszula a West Pointon

Az Egyesült Államok leghíresebb katonai akadémiájának dolgozói és diákjai augusztus 28-án felnyitottak egy titokzatos, 1820-ból származó időkapszulát. Azt hitték, csak port találtak benne – de tévedtek.

Ahogy néhány napja mi is beszámoltunk róla, az amerikai West Point katonai akadémián nagy ünnepség keretein belül felnyitottak egy kétszázéves időkapszulát, melyet Tadeusz Kościuszko (Kosciuszko Tádé) lengyel-amerikai tábornok, az amerikai függetlenségi háború hőse bronzszobrának talapzatában találták.

Az 1820-as évekből származó 30x30x33 centiméteres ólomdoboz tartalma azonban elsőre csalódást okozott a ceremónián résztvevőknek: az időkapszula üres volt. Vagyis csak port találtak az alján.

A West Point illetékesei azonban nem szerették volna ennyiben hagyni a történetet, így tovább vizsgálták a dobozt, és kitartásuk eredményt hozott – írja a BBC.

Paul Hudson, az akadémia régésze egy facsákány és egy kefe segítségével gondosan átkutatta a doboz belsejében lévő üledéket, melyben egy érmet és hat nagyon régi érmét fedezett fel. Az érem a New York-i Erie-csatorna 1825-ös befejezésének állít emléket, míg az érméket 1795 és 1828 között verték – igaz, értékük csak egy centtől egy dollárig terjed.

Nem jártak ilyen szerencsésen New Hampshire Derry városának lakói, akik egy 50 éves időkapszulától reméltek izgalmas dokumentumokat az űrutazással összefüggésben, azonban csalódniuk kellett.