Csíksomlyói passió az Újszínházban (x)

Hatalmas kihívás egy olyan nagyszabású alkotást ismét színre vinni, mint amilyen a Csíksomlyói passió, melyet először Kerényi Imre rendezett meg 1981-ben. Azóta számtalan módon dolgozták fel az alapművet az ország különböző színházai. Az Újszínház Nagy Viktor rendezésében vitte színre a darabot.

A Csíksomlyói passió Kerényi Imre emlékére kerül fel az Újszínház repertoárjára. Az előadásban nagyszerű színészek vállaltak szerepet, többek között Farkasházi Réka.

Egy színész életében nem sokszor adatik meg, hogy egy olyan darabban vehet részt, ami ennyire szerencsés csillagzat alatt született, mint az Újszínházban bemutatott Csíksomlyói passió – mondta a színésznő. – Sohasem fogom elfelejteni, Nagy Viktor azt mondta az olvasópróbán: egy ilyen próbafolyamat alatt egy társulat vagy szétesik, vagy összekovácsolódik. Szerencsére nálunk az utóbbi történt, pedig sok új kolléga is érkezett a darabba játszani. Szép és támogató folyamat volt, Nagy Viktortól pedig minden támogatást megkaptunk ahhoz, hogy különleges végeredmény szülessen. Apró szerepekből áll össze a színmű, de mindenki nagy gondot fordított arra, hogy tökéletes legyen az alakítása, ettől működik ez az egész, ettől született a végtelenül színvonalas és látványos előadás.
A színésznő hozzátette, rengeteg energiát fektetett abba, hogy eggyé váljon a szerepével.

Mária Magdolnát játszom, akinek villanásszerű a megjelenése a történet során, azonban ebben az egyetlen apró jelenetben kell megmutatnom azt a drámát, ami az egész emberiség történetére kihatott. Van egy gyönyörű dalom, amit egyetlen hegedűvel kísérnek. Itt fontosnak tartottam, hogy ez a dal úgy szakadjon ki belőlem, akár egy ima.
Ádám és Éva históriájával kezdődik a darab és Krisztus keresztre feszítésével zárul. A jelenetek során egymással váltakozva jelennek meg a kereszténység történetének fontosabb állomásai és az ördögök mesterkedései, hogy letérítsék az embert a helyes útról. A darab nagyszerűségét éppen ez a kettősség adja, amely a Rossa László által írt dalokban is megmutatkozik.

A ferencesek kolostori művei és a népi játékot között erős kontrasztot teremt a szerkezet. Ennek köszönhetően az áhítatot időről időre megtöri az ördögök vaskos, gyakran illetlen tréfája. E két hangulat ütköztetése különös hangulatot ad az egész előadás során.

Aki ezt a darabot megnézi az Újszínházban, olyan katarzist élhet át, ami valóban hatással lehet az életére.