10 dolog, amit tudnod kell Avicii-ról

A világ egyik legismertebb DJ-je volt, de sokan még így sem ismerik a 28 évesen elhunyt Tim Bergling munkásságát.

Április 20-án, péntek délután a világ egyik legismertebb DJ-jét Avicii-t holtan találták az ománi Maszkatban. Halálának okát egyelőre nem árulták el, de nem kizárt, hogy közrejátszhattak a DJ által korábban már nyilvánosságra hozott egészségügyi problémái. Összegyűjtöttünk 10 érdekességet a 28 éves svéd zenész-producerről.

Meghalt Avicii
A világ egyik legnépszerűbb DJ-je 28 éves volt, Ománban hunyt el.

1.

Tim Bergling néven született 1989. szeptember 8-án, Stockholmban. Az Avicii művésznevet még akkor választotta, amikor Myspace-profilt készített magának – az Avicii, pontosabban a szanszkrit Avīci szó a pokol legmélyebb szintjét jelenti a buddhizmus szerint.

2.

Már 8 évesen mixeket készített, kiadójával pedig 18 évesen kötött szerződést.

3.

Legelső slágere a 2011-ben megjelent Levels volt. Ezt a számot még az is ismeri, akinek fogalma sincs, hogy ki volt Avicii.

3.

De még ennél is ismertebb Wake Me Up című száma, amiben Aloe Blacc vokálozik, akit a világ leginkább az I Need a Dollar miatt ismer.

4.

Két Grammy-díjra is jelölték, először rgtön legelső slágeréért, a Levels-ért kapta.

5.

Legújabb albumát, az Avīci (01)-et jelölték a legjobb dance és elekronikus album kategóriában az idei Billboard zenei díjátadón, amit májusban tartanak meg. Ezek után sanszos, hogy posztumusz meg is kapja.

6.

Részben ő írta és producere is volt a Coldplay A Sky Full of Stars című számának, és az együttes Hymn for the Weekend című slágerének is társproducere volt, amiben Chris Martin Beyoncéval énekel.

7.

Egyik alapítótagja a 2011-ben létrehozott House of Hunger-nek, ami gyakorlatilag egy jótékonysági turné volt azzal a céllal, hogy pénzt gyűjtsenek a világ éhezőinek. A koncert bevételeiből egymillió dollárt adományoztak a Feeding America nevű non-profit szervezetnek.

8.

A legjobb példa arra, hogy munkássága, illetve maga az EDM mennyire volt népszerű a 2010-es évek közepén, a Saturday Night Live egyik videója, amiben Andy Samberg egy Davvincii nevű DJ-t alakít, igaz, külsőleg inkább hasonlít David Guettára, mint Tim Berglingre.

9.

2014-ben a Forbes listája szerint a világ egyik legjobban kereső DJ-je volt 7 millió dollárral, átszámítva 1,75 milliárd forinttal a zsebében.

10.

Pár évvel ezelőtt súlyos alkoholproblémái miatt akut hasnyámirigy-gyulladás alakult ki nála nála, nem sokkal később pedig vakbelét és epehólyagját is kivették. 2016-ban, mindössze öt évnyi karrier után egészségügyi problémákra hivatkozva visszavonult.

Kiemelt kép: Getty Images/Gabriel Olsen