Szakértő: Több esély van az ISIS magyar terrortámadására, mint Gyurcsány miniszterelnökségére

Szerintünk a közvéleménynek joga van tudni, mekkora veszély leselkedik rá. Ezért megkerestük a szakértőket a pontos számokért.

Sokmindent hallani mostanában arról, hogy az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet esetleg terrortámadást hajtana végre Magyarországon. Ugyan elhisszük, hogy a magyar állam erőszakszervezetei készen állnak a veszély elhárítására, mégis úgy éreztük, a közvéleménynek joga van tudni, mennyire valós a veszély, és szemben állunk-e vele.

Megkerestük a Központi Statisztikai Hivatal háttérintézményének, a Nógrádi György Intézetnek Bélből Jövőt Kutatóirodáját a pontos számokért. Üveg-Góly Orsolya, a kutatóiroda vezetője azt mondta, a pontos esély

0,1546

Ez az átlagembernek nem sokat jelent, ezért megpróbáljuk elhelyezni a valószínűtlentől a valószínűig terjedő értelmezési tartomány skálajellegű felosztásán.

Üveg-Góly szerint a Magyarország elleni terrortámadás így valószínűbb, mint az, hogy Gyurcsány Ferenc egyszer még Magyarország miniszterelnöke lesz, erre ugyanis semmi esély. Kevésbé valószínű viszont, mint az, hogy egyszer mind meghalunk, mert ez elég valószínű.

A szakértő szerint a Magyarország elleni terrortámadásra körülbelül annyi esély van, mint arra, hogy a KSH háttérintézményének fent említett névadója a jövőben szakmailag nemzetközi szinten jegyzett, peer-reviewed tanulmányt készít egy olyan témáról, amelyről amúgy rendszeresen nyilatkozik televízióknak: statisztikailag elhanyagolható.