Küzdjük le az őszi depressziót!

A napfényes órák csökkenése aktivitásunkat és a kedvünket is megviseli. Ez az ősz természetes velejárója, de ne törődj bele! Íme pár örökérvényű jó tanács, hogyan küzdjük le az apátiát.
Kapcsolódó cikkek

Mozgás, mozgás, mozgás!

Egészségünk és boldogságunk legfőbb forrása. A boldogsághormonok sem csak a csokiban laknak. Itt jegyeznénk meg,hogy a sportolás utáni katarzis érzet sokkal tartósabb és intenzívebb,mint egy 10 perces nassolás a tv előtt, amit maximum a bűntudat követ.

Legyen az futás,egy hosszú gyaloglás a szép őszi időben, vagy egy csoportos kardio edzés, csak pörgesd fel a pulzusodat!

Étkezz egészségesen!

Ne a cukorral vigasztalódj, bár először felpörget, utána ugyanolyan hirtelen visszaesik az energiaszinted. Egyél fehérjedús ételeket, például csirkét, vagy tojást. Ne feledkezz meg a vitaminpótlásról! Az étrendkiegészítők is fontosak, de most még fogyassz sok almát, körtét, szőlőt és sütőtököt. Tudtad,hogy a sütőtökben rengeteg C-vitamin, folsav, B1, B2, B6 vitaminok, kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor található? Mivel a karotinoidok megkötik a káros szabadgyökököket, kiváló rákellenes csodszerként tartják számon. Amellett,hogy kedvező élettani hatásai vannak, a sütőtök íze és illata önmagában felvidíthat a komor téli estéken.

Baráti beszélgetések

Nincs is jobb, mint egy kis pohár bor, vagy kávé mellett megváltani a világot a barátaiddal. Nap, mint nap számtalan stresszfaktorral küzdünk meg, amitől idegesek, frusztráltak, kishitűek, vagy depisek lehetünk. Beszéljétek ki magatokból a problémáitokat, közhely, de tényleg megkönnyebbülsz. Ha tehetitek szervezzetek kirándulásokat a szabadba, még nem késő szerotonint gyűjteni.

De mi az a szerotonin?

A fény hiánya miatt szervezetünk a nyáron megszokottól jóval kevesebb szerotonint termel, amely jó közérzetünkért felelős. Talán nem meglepő, hogy a neon – és lámpafény nem juttat minket elegendő mennyiségű fényhez. Így még ha borongós az idő, akkor is irány a szabadba!

Ha jönnek a mínuszok

Forrócsoki, televízió, kedvenc sorozatunk, vagy a párunk ölelése a takaró alatt. Lásd meg az élet apró szépségeit, és örülj neki! Ne hagyd,hogy a sötét gondolatok uralják el az életedet. Nevess sokat, és foglald el magad, ezáltal a gondolataidat. Van hobbid? Találj! Legyen időd magadra, és azokra az elfoglaltságokra, amik örömet okoznak neked.

“Bűnözhetsz” is néha

A fentiekben talán túlságosan szigorúak voltunk, ami a csokoládét és egyéb nassolnivalókat illeti. Ha megtartod az arany középutat, akkor nyugodtan kényeztesd meg a kedvenc ételeddel. Azt viszont tartsd szem előtt,hogy a cél a hangulatjavítás, és nem az,hogy a felszedett kilóktól még szomorúbb légy!

Világjárvány a depresszió

A depresszió 2020-ra a második leggyakoribb munkaképesség-csökkenést okozó betegség lesz világviszonylatban a WHO előrejelzése szerint. Magyarországon havi szinten kétszázezer ember szenved depressziós tünetektől, de alig 50 százaléka áll orvosi, gyógyszeres kezelés alatt.

A depresszió bárkit érinthet, bár sokan nem szívesen vesznek erről tudomást. Mások eltitkolják a betegséget a környezetük elől,sokszor nem ismerik fel,vagy tüneteit mással magyarázzák. A betegség legsúlyosabb következménye az öngyilkosság, amelynek száma Magyarországon közismerten magas.

Az öngyilkosságok 80 százalékának hátterében depresszió áll. 2010-ben százezer emberből mintegy huszonöt lett öngyilkos Magyarországon, de az öngyilkossági kísérletek száma jóval magasabb, megközelítőleg 15-20 kísérlet jut egy halállal végződő esetre. A depresszió elterjedéséhez a legújabb kutatások szerint nagy mértékben hozzájárul a mai világ rohanó tempója, ritmustalansága, a negatív életesemények, folyamatos stressz.