Gyászol a Pa-Dö-Dő

Életének hetvennyolcadik évében elhunyt Csemer Géza, az együttes névadója. A roma származású forgatókönyvírónak a Pa-Dö-Dő Ducikát és Bucikát jelentette.

A bestia, A cigányprimadonna, A cigánykerék vagy éppen a Habiszti. Három emlékezetes színházi darab és egy regény. Csupán néhány, amely Csemer Géza nevéhez köthető. Az ő munkásságának gyümölcse az Eltörött a hegedűm – Dankó Pista című színdarab is. A magyar köztársaság ezüst érdemkeresztjével is kitüntetett író, forgatókönyvíró, színházi rendező hétfőn, életének hetvennyolcadik életévében hunyt el. Azt azonban csak kevesen tudják, hogy Csemernek két másik híresség, a Pa-Dö-Dő lányok is sokat köszönhetnek.

– Az indulásunkkor két dalszöveget is írt nekünk, neki mi voltunk Ducika és Bucika. Csak később, az én ötletem révén lettünk Pa-Dö-Dő. A Cigánykerék című darabban én még Pécsen játszottam, később Budapesten már Marival együtt is – mondta a Hír24-nek Lang Györgyi.

Csemer Géza a szegedi József Attila Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát. 1967-1985 között az operaház segédrendezője, 1970-től az ORI és a Magyar Média műsorait állítja színpadra. 1973-ban Hej, cigányok címmel folklórösszeállítást készít, cigányklubokat vezet. 1994-1997 között a Napház alapító igazgatója. A Reneszánsz Roma Műhely Alapítvány és ennek keretén belül működő Cigány Színházi Társulás elnöke és rendezője volt.

Címkék: gyászpa-dö-dö