Világhír, szexbotrány, hajnali részegség

Végleg megrekedni látszik Tiger Woods szédületesen induló karrierje. Az egykori világelső golfozó élete másfél évtizednyi ragyogás után ijesztő fordulatot vett, és 41 éves korára már csak árnyéka önmagának. Merre találhatja meg a kiutat az egykori világklasszis?
Kapcsolódó cikkek

Tiger Woods még kétéves sem volt, amikor az édesapja, Earl elkezdte golfozni tanítani. A vietnami veterán apa próbálkozásai nem voltak hiábavalóak, Woods csodagyereknek indult, majd mindvégig kiemelkedő eredményeket szállított, így húszévesen, amint profinak állt, zsíros szerződést kötött vele a Nike. A második profi évében, 1997-ben megnyerte az első major tornáját, és a világranglistán is élre állt. Innentől kezdve hosszú évekig a világ egyik legjobban kereső sportolója lett, több mint egy évtizeden keresztül, egészen 2010-ig uralta a sportágat, 79 PGA Tourt nyert, valamint 14 major tornát – mindkettővel minden idők második legjobbja.

Woods népszerűbbé tette a sportágat, mint korábban bárki: 14 éven át írt cikkeket a Golf Digest magazinba, a 2001-es könyve első kiadásából másfél millió példány kelt el, 2009-ben az évtized sportolójának választotta az AP amerikai hírügynökség. A golftörténet legnagyobb tévés nézettségi adatai is az ő legszebb éveihez fűződnek. De ki gondolta volna 2009 végén, hogy innen is lehet hatalmasat bukni?

Válás, zuhanás, szexbotrány

Woods 2009 decemberétől négy hónapra abbahagyta a golfot, hogy rendbe tegye a magánéletét. Pszichoterápiára is járt, hiába, a felesége, Elin Nordegren elvállt tőle, miután számos nő – köztük több pornósztár – beszélt a golfkirállyal való kapcsolatáról a legnagyobb lapokban. Woods rekord ideig, 107 hétig nem nyert tornát, és visszaesett az 58. helyre a világranglistán. Egy évvel az évtized sportolója cím után Woods zaklatott magánéletét választotta az év sporttörténetének az AP.

A legzajosabb ügyet egyszerűen szexbotrány néven őrizte meg az utókor: Woods nem messze a lakásától egy fának és egy tűzcsapnak ütközött a kocsijával, majd kiderült, hogy a hűtlenkedései miatt veszett vele össze a felesége. Még a South Park is rekord nézettséget ért el vele, pedig a bukott hősről szóló epizód már a 14. évadban született, előtte 195 rész ment le. Woodsot faképnél hagyta több szponzor, a világcégek lelépésével, a vállással és a karrierje derékba törésével becslések szerint dollármilliárdokat veszített.

Vonn mellett újra szárnyalt

Nem adta fel, versenyzett tovább, csak éppen az eredmények nem jöttek. Tette, amit egy sportoló tehet: edzőt váltott, még az évtizedes fegyverhordozóját, Steve Williamset is kirúgta, de hiába, a lelki válság mellett sérülések is hátráltatták. Akkor csillant fel ismét a remény, amikor összejött Lindsey Vonn-nal. 2012-ben, majd a következő évben ismét versenyeket nyert, a volt feleségével is normálisabb lett a kapcsolata, még a világelsőséget is visszavette, és megőrizte egészen 2014 májusáig.

Ám a nyugodt időszak nem tartott sokáig. Szinte szó szerint derékba tört a karrierje, másfél éven belül kétszer műtötték a hátát, 2015 tavaszára így kiesett a top százból, először az újoncéve óta. Egy évvel később már a legjobb 500-ban sem szerepelt a neve.

És ezzel még nem ért a lejtő aljára: szakított Vonn-nal, átesett a harmadik és a negyedig hátműtétjén is, közben alig-alig indult tornán, idén már nem is versenyezhet az orvosai tanácsára. Így jutottunk el a legutóbbi, maszatos incidenséhez is.

Letartóztatás hajnalban

Május végén ittas vezetés miatt őrizetbe vették nem messze a floridai házától, hajnali háromkor. Nem úgy festett a felvételeken, mint egy profi sportoló.

Később azonban tesztek igazolták az állítását, hogy nem ivott alkoholt, a problémát az általa bevett gyógyszerek nem várt mellékhatásai okozták. Kijelentette, hogy profi segítséget vesz igénybe azért, hogy normalizálja gyógyszerszedési szokásait, illetve, hogy hátfájdalmaival és álmatlanságával megbirkózzon.

Talány, hogy a drogként is használt Vicodin rabja lett, vagy valóban csupán tévedésből adagolta túl a gyógyszert. Bár 2016 végén még arról beszélt, hogy meg akarja dönteni a 18 major tornát nyerő Jack Nicklaus rekordját, mára ez a csodával lenne egyenlő.

Keletről jöhet a fény

Talán éppen akkor lelhetne nyugalomra, ha nem kergetne többé álmokat a rekordokról. Van két gyereke, az ügyes befektetéseinek köszönhetően anyagai gondjai sincsenek, még a komoly veszteségek ellenére sem. Thai édesanyja buddhistának nevelte, csak a profi karrierje kezdetén hagyta abba a vallás gyakorlását. Ahogy nemrég fogalmazott:

A buddhizmus önmérsékletre tanított, és arra, hogy ne kövessem minden vágyamat. Nyilvánvalóan elfelejtettem a tanítást