Olimpia: lesz itt más baj is a Zikán kívül

Nem csupán a Zika-vírus miatt vannak gondok az olimpia körül.
Kapcsolódó cikkek

Korábban már írtunk arról, mennyire tartanak olimpikonjaink a Zika-vírustól. A kajakos Kozák Danuta nevetségesnek tartotta, hogy ilyen körülmények között rendeznek olimpiát, Hajdú Jonatán kenus szerint viszont elkerülhető a betegség.  Azt, hogy kinek van igaza, még a WHO Magyarországi Irodájának vezetője, Pusztai Zsófia sem tudja pontosan megmondani.

Ami biztos:

Ami még biztos:

Ami viszont nem biztos,

hogy okoz-e neurológiai rendellenességet a vírus.

Fotó: 24.hu / Pál Anna Viktória

A legjobb védekezésnek, védőoltás hiányában, a hosszú világos ruha tűnik. Az olimpia idején tél lesz Brazíliában, tavaly viszont rekordmeleg, 25 fok volt augusztusban. Pusztai Zsófia szerint a citrusillatú spray is jó megoldás a szúnyogok ellen, a szúnyogháló pedig kötelező felszerelés lesz.

Ahogy arról már korábban írtunk, nem csak a Zika miatt lehet aggódni. A konzuli tájékoztatás szerint Brazíliában

a közkórházakban rendkívül rossz az ellátás, még sürgősségi esetekben is órákat kell várni a vizsgálatokra, gyakran nincs jelen orvos, és a diagnosztikai berendezések működése is bizonytalan. A magánkórházakban az ellátás ugyan magas színvonalú, de rendkívül drága, különféle összegű készpénzes kauciók letétbe helyezéséhez (egyszerűbb esetben 2500 amerikai dollár, műtét szükségessége esetén minimum 5000 dollár, intenzív osztály esetén minimum 10000 dollár) kötik a beteg felvételét

De, hogy még egy kicsit ijesztgessünk, a vezetékes víz sem iható, és érdemes az utcai kajaárusokat kerülni! A MOB szerint a sportolóinknak itthonról fognak vizet vinni, hogy ne egy hasmenésen múljon az olimpiai siker. Nemrég a kenyai Olimpiai Bizottság elnöke kijelentette, ha a Zika-vírus terjedése eléri a kritikus szintet, nem kockáztatnak, távol maradnak a versenyektől.

Az 1956-os olimpiát Melbourne-ben rendezték. Az akkori szigorú ausztrál állat-egészségügyi szabályok szerint a lovakat behajózás előtt hat hónapig karanténban, megfigyelés alatt kellett volna tartani, ami kivitelezhetetlen volt, ezért

a lovas számokat Stockholmban rendezték meg, több mint öt hónappal a melbourne-i események előtt.

Amennyiben a víz tisztasága nem lesz megfelelő, akár még az is elképzelhető, hogy máshol tartják meg a nyílt vízi olimpiai számokat.

Mázsár Tamás