Mészöly Kálmán überelheti a Harry Pottert

A Szőke Szikla életregénye címmel jelent meg Mészöly Kálmán könyve, aminek bemutatója kedden zajlott.

“Legutóbb 1966-ban, a Vasas-Inter BEK-mérkőzésen volt akkora érdeklődés, mint ma” – mondta Hegyi Iván, a Népszabadság rovatvezetője és a sajtótájékoztató moderátora az esemény kezdetén, amire újságírók és Mészöly pályatársainak sokasága látogatott el.

Hegyi Iván ezt követően átadta a szót magának a könyv főszereplőjének, aki pár másodpercig nem tudott megszólalni a meghatódottságtól.

 Fotó: MTI

“Nagyon nehéz belekezdeni. Sok-sok barátom hiányzik, főként a régi futballisták. Engem pedig itt ünnepelnek” – kezdett bele mondandójába könnyek között Mészöly, aki Sinkovics Gáborral közösen írta a művet.

Beszédét ezt követően már vidámabban folytatta. Felelevenített egy-két történetet, ami a könyvből kimaradt, így például szót ejtett a válogatottnál történt italozásokról és az őt érő bundavádakról is.

“Az utóbbi időben a kisfröccsök nagyon kevés mennyiségben jutnak el arra a helyre, ahol nagyon-nagyon meg volt becsülve, legalábbis nálam, így nem olyan könnyen jöttek a sztorik és egyebek” – mondta humorosan a 61-szeres magyar válogatott labdarúgó, aki szövetségi kapitányként is ugyanennyiszer hallgathatta meg a Himnuszt.

“Aminek örülnék, ha a válogatotton éreznem azt a szellemet, ami nálunk volt. Megcsinálták azt, hogy vége volt a vacsorának és eltűntek. Aztán kiderült, hogy piálnak. Persze mi is ittunk, de lelesték, vagy hogy történt?” – mesélte a 73 esztendős klasszis.

 Fotó: MTI

A bemutatón Szepesi György, a legendás sportriporter és a Magyar Labdarúgó Szövetség korábbi elnöke és Nyilasi Tibor, Mészöly Kálmán egyik kedvenc játékosa is megszólalt.

“Kicsit kényelmetlenül érzem magam, mert kakukktojásként nem vagyok a Vasas-család tagja” – viccelődött Nyilasi.

“Felejthetetlen élményeim voltak Kálmán keze alatt, és büszke vagyok rá, hogy korosztályomat képviselhetem itt. Biztos vagyok benne, hogy ez a könyv nagyobb sikert arat majd, mint a Harry Potter, hiszen olyan dolgok vannak benne, ami valóban izgalmas. Köszönöm Kálmánnak a szép éveket, amit a válogatottnál eltölthettünk” – tette hozzá.