A versenyzőket is megosztja, a Forma-1 vezetői ragaszkodnak hozzá – mi az?

Kivesézték a szezonzárón történteket is, hamarosan meg tudjuk, mik a következmények.
Kapcsolódó cikkek

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Forma-1-es bizottsága három sprintfutamos versenyhétvége megrendezését javasolja az idei világbajnoki sorozatban, és alighanem kedvcsináló miatt (elég vegyes volt a fogadtatás a pilóták részéről) ezeken a rövidtávú futamokon az első nyolc helyezett szerez majd vb-pontokat.

A bizottság áttekintette az előző idényben megrendezett három sprintfutamos versenyhétvége tapasztalatait, és a 2022-es szezonra szintén három GP-n, az Emilia Romagna Nagydíjon, az Osztrák Nagydíjon, valamint a Brazil Nagydíjon javasolja a sprintfutamos lebonyolítást.

Ami a változásokat illeti, a pénteki időmérő edzés megnyerése pole pozíciót ér a leggyorsabbnak a vasárnapi futamra, a szombati sprintversenyen pedig nemcsak a dobogósok, hanem az első nyolc helyezett szerez világbajnoki pontokat 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 elosztásban. A hivatalos elnevezés szintén megváltozik, idén már nem sprint kvalifikáció, hanem csak sprint lesz a szombati rövid távú verseny neve.

Kapcsolódó
Változások jönnek a Forma-1 következő idényében
A szabadedzések és az időmérő időpontja is változik.

Miután az előző szezonban a Belga Nagydíjat elmosta a heves esőzés, a bizottság az ilyen esetekre szintén új protokollt javasolt, ennek értelmében nem lehet világbajnoki pontokat osztani a versenyzőknek és a csapatoknak, ha a futamot vezető pilóta nem teljesített legalább két kört biztonsági autós és/vagy virtuális biztonsági autós szakasz nélkül.

A közlemény szerint a Forma-1-es bizottság ezen javaslatai akkor válnak véglegessé, ha a FIA Motorsport Világtanácsa elfogadja őket.

A FIA honlapján olvasható hétfői közlemény szerint a testület londoni ülésén részt vett Mohammed ben Szulajem, a nemzetközi szövetség december 17-én megválasztott új elnöke is. A szervezet dubaji irányítója „részletes párbeszédet vezényelt le” a tavalyi idényzáró Abu-Dzabi Nagydíjon történtekkel kapcsolatban.

A felvetett kérdésekre adott bizottsági visszajelzések az elnöki elemzésbe épülnek majd be, az elnök pedig a következő napokban prezentálni fogja a strukturális változásokat és az akciótervet

– áll a közleményben.

A 2021-es szezonzáró futamon a holland Max Verstappen úgy nyerte meg az egyéni világbajnoki címet, hogy az utolsó körben hagyta le hétszeres vb-győztes riválisát, a brit Lewis Hamiltont, de az ezt megelőző biztonsági autós fázisban hozott versenybírósági döntéseket a szurkolók és a szakértők egy része is kritizálta.