Verstappen nyerte a Brazil Nagydíjat, egymást nyírták ki a Ferrarik

Volt itt minden, boksztaktika, safety car, óriási Ferrari-dráma és a végén a Hamiltont lenyomó Toro Rosso.
Kapcsolódó cikkek

Max Verstappen nyerte a Forma-1-es Brazil Nagydíjat, az idény utolsó előtti futamát, amely sokáig csendesen csordogált, majd a végére hihetetlen izgalmakat tartogatott.

Az élről induló Verstappen remekül kapta el a rajtot, miközben mögötte a hatodik világbajnoki címét már begyűjtő Lewis Hamilton ment be másodikként az első kanyarba, miután megelőzte Sebastian Vettelt.

A rajt nagy nyertese Charles Leclerc volt, a Ferrari monacói üdvöskéje a 14. helyről indult, majd nagyon gyorsan javított három pozíciót.

Az első izgalmas fejlemény a 8. körben történt, amikor Daniel Ricciardo próbált bebújni Kevin Magnussen mellett, aminek ütközés lett a vége.

Fucking idiot

– kommentálta az esetet Magnussen, Ricciardónak pedig megsérült az első szárnya, így be kellett mennie a bokszba, és később őt hozták ki vétkesnek, amiért 5 másodperces büntetést kapott.

Elöl Verstappen őrizte két másodperc fölötti előnyét Hamiltonnal szemben, a brit pedig Vettelt rázta le. Leclerc már a 13. körben ott nyomult a 6. helyen, de aztán hosszú ideig ott is ragadt Alexander Albon mögött.

Hamilton a 21. körben ment ki először új gumikért, és be is tudott vágni Verstappen elé, akit Robert Kubica majdnem a falnak lökött a bokszban, miután pont a holland elé engedték vissza.

Verstappen nem hagyta magát, fél körön belül megelőzte Leclerc-t és Hamiltont, úgyhogy nem jött be a Mercedes trükkje.

A 26. körben Valtteri Bottas is kiállt, így Verstappen visszakerült az élre, miközben Hamilton arra panaszkodott, hogy jobb lett volna, ha közepes keverékű gumikat kap.

Csendesen csordogált a verseny, aztán a 44. körben Hamilton megint új gumikat kapott, persze a Red Bull egy körrel később egyből behívta Verstappent, aki vissza tudott jönni a világbajnok elé, a vezetést pedig Vettel vette át. Az 50. körben a négyszeres világbajnok német is kiment a bokszba, Verstappen előnye pedig másfél másodpercre csökkent Hamilton előtt.

Az 52. percben Bottas motorja adta meg magát, így a finn pilóta számára véget ért a verseny, ő lett az első kieső.

Bottas a pálya mellett állt le, de beküldték a biztonsági autót, mire Verstappen gyorsan bement a bokszba lágy gumikért. A vezetést így Hamilton vette át, aki megint nyűgösködött, előbb amiatt, hogy nem elég gyors a safety car, majd azon aggódott, hogy a gumijai miatt nem lesz esélye maga mögött tartani Verstappent.

Így is történt, az újraindulás után Verstappen agresszívan támadta a címvédőt, és a Senna S kanyarban meg is előzte, ahogyan a másik Red Bullt vezető Albon is elment Vettel mellett, amivel feljött harmadiknak.

Verstappen meg tudott szökni Hamiltontól, úgy tűnt, a kérdés már csak az, kik végeznek a dobogós helyeken a holland pilóta mögött. Hamilton lemondott a győzelemről, inkább kiment kerékcserére, de a két Ferrari ellopta a show-t, Leclerc keményen bevágott Vettelnek, aki egyből visszatámadt, a vége az lett, hogy mindketten defektet kaptak, és persze vadul szentségelve hibáztatták a másikat.

A két Ferrari a negyedik és ötödik helyről esett ki, amivel Albon ajándékba kapta a dobogós helyet, legalábbis egy darabig úgy tűnt. Két körrel a vége előtt a Ferrarik balesete miatt újabb biztonsági autós időszak jött, ekkor Verstappen, Albon, Gasly, Hamilton és Carlos Sainz autózott az első öt helyen.

Az újraindítás után Hamilton villámgyorsan megelőzte Gaslyt, aztán a brit kilökte Albont, amivel a thaiföldi bukta a dobogót.

Verstappen simán nyerte a Brazil Nagydíjat, Gasly pedig visszaverte Hamilton támadását, és a második helyre hozta be a Toro Rossót, így pályafutása során először állhatott dobogóra. Hamilton végül öt másodperces büntetést kapott, így Sainz is először fért be az első háromba.

Hamiltontól elvették a harmadik helyet
Sainz ugyan nem pezsgőzhetett a többiekkel, mégis nagyon boldog lehet.

A pontszerző helyeken Kimi Räikkönen, Antonio Giovinazzi, Ricciardo, Lando Norris, Sergio Pérez és Danyiil Kvjat végzett.

Brazil Nagydíj, a végeredmény (71 kör, 305,909 km, a pontszerzők):

1. Max Verstappen (holland, Red Bull) 1:33:14.678 óra
2. Pierre Gasly (francia, Toro Rosso) 6.077 másodperc hátrány
3. Carlos Sainz Jr. (spanyol, McLaren) 8.896 mp h.
4. Kimi Räikkönen (finn, Alfa Romeo) 9.452 mp h.
5. Antonio Giovinazzi (olasz, Alfa Romeo) 10.201 mp h.
6. Daniel Ricciardo (ausztrál, Renault) 10.541 mp h.
7. Lewis Hamilton (brit, Mercedes) 11.139 mp h.
8. Lando Norris (brit, McLaren) 11.204 mp h.
9. Sergio Pérez (mexikói, Racing Point) 11.529 mp h.
10. Danyiil Kvjat (orosz, Toro Rosso) 11.931 mp h.
pole pozíció: Verstappen
leggyorsabb kör: Valtteri Bottas (finn, Mercedes) 1:10.698 perc (43. kör)

 

A vb-pontversenyek állása 20 futam után (még 1 van hátra):
pilóták:
1. Hamilton 387 pont – már világbajnok
2. Bottas 314
3. Verstappen 260
4. Charles Leclerc (monacói, Ferrari) 249
5. Sebastian Vettel (német, Ferrari) 230
6. Gasly 95
7. Sainz 95
8. Alexander Albon (thaiföldi, Red Bull) 84
9. Ricciardo 54
10. Pérez 46
11. Norris 45
12. Räikkönen 43
13. Nico Hülkenberg (német, Renault) 37
14. Kvjat 35
15. Lance Stroll (kanadai, Racing Point) 21
16. Kevin Magnussen (dán, Haas) 20
17. Giovinazzi 14
18. Romain Grosjean (francia, Haas) 8
19. Robert Kubica (lengyel, Williams) 1
20. George Russell (brit, Williams) 0

 

konstruktőrök:
1. Mercedes 701 pont – már világbajnok
2. Ferrari 479
3. Red Bull 391
4. McLaren 140
5. Renault 91
6. Toro Rosso 83
7. Racing Point 67
8. Alfa Romeo 57
9. Haas 28
10. Williams 1

Kiemelt kép: HOCH ZWEI / DPA PICTURE-ALLIANCE