Räikkönen nyert Amerikában, Hamilton még nem világbajnok

Bár Lewis Hamilton rajtolt az élről, Kimi Räikkönen már az első kanyarban megelőzte őt és ugyan a Mercedes megpróbált taktikázni, a Ferrari ezúttal jól kezelte a helyzetet. A szezon végén a csapatot elhagyó finn 2013-ban nyert legutóbb futamot. Max Verstappen lett a második, Lewis Hamilton a harmadik, míg Sebastian Vettel a negyedik, így még nem dőlt el a világbajnoki cím sorsa.
Kapcsolódó cikkek

Egyszerű volt a matek a Forma-1 Amerikai Nagydíja előtt: ha az élről induló Lewis Hamilton nyolc ponttal többet szerez, mint a rajtbüntetése miatt a versenyt az ötödik rajtkockából kezdő Sebastian Vettel, akkor a brit megnyerte volna a világbajnokságot.

Csakhogy ebbe az egészbe beleszólt Kimi Räikkönen.

A finn nagyszerűen kapta el a rajtot és az első kanyarban megelőzte Hamiltont, bár a britnek kapóra jött, hogy Vettel és Daniel Ricciardo összekoccant és a német megpördült, mert így visszaesett az 15. helyre. Ricciardo végül kulcsszereplőnek bizonyult: ugyan alatta megállt az autó, de a virtuális biztonsági időszak alatt váltott kétkiállásos taktikára a Mercedes.

Vettel megpördülése az első körben:

Hamilton ugyan az élre tudott állni a 22. körben, amikor másodjára is ki kellett mennie a boxba, akkor már a negyedik helyre tért vissza, miközben Vettel az ötödik-hatodik pozícióért csatázott. A végére kezdett egyértelmű lenni, hogy Räikkönen megnyeri a versenyt, a mögötte lévő sorrend viszont nem volt mindegy. Hamiltonnak volt egy támadása Verstappen ellen, de nem járt sikerrel, miközben Vettel lehagyta Valtteri Bottast, úgyhogy a világbajnoki cím még nem dőlt el.

Kimi Räikkönen a 2015-ös Ausztrál Nagydíj, 5 év és 218 nap, összesen 113 futam után nyert ismét.

A második az a Max Verstappen lett, aki a 13. helyről indult, Hamilton ért még oda a dobogóra. Vettel, Bottas, Nico Hülkenberg, Carlos Sainz, Esteban Ocon, Kevin Magnussen és Sergio Pérez volt a pontszerzők további sorrendje.

Jól kezdtem, de aztán keményen kellett tolni, miközben vigyáztam a gumikra. Természetesen boldogabb vagyok, mintha második lettem volna

– mondta Räikkönen a célban, aki pályafutása 21. futamgyőzelmével a legeredményesebb finn a Forma-1 történetében – a kétszeres világbajnok Mika Häkkinent előzte meg a nyert versenyek tekintetében.

Nyitókép: Dan Istitene / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP