Alonso és Massa megreformálná a Forma-1-et

A két versenyző szerint ki kellene próbálni a zárt pilótafülkéjű autókat.

A száguldó cirkusz mezőnye nem lassít, a hétvégén már az újonnan debütáló Orosz Nagydíjat rendezik Szocsiban, ennek apropóján tartottak csütörtökön sajtótájékoztatót. A hangulatra természetesen rányomta a bélyegét Jules Bianchi múlt heti balesete, ennek kapcsán is faggatták a versenyzőket.

Az elmúlt napokban már újra felmerült az ötlet, miszerint a Forma-1-ben is be kéne vezetni a zárt pilótafülkét. Úgy fest, a versenyzők között is lenne, aki támogatná az ötletet, a többi közt Fernando Alonso is.

„Meg kellene próbálni, hogy milyen, ha más nem, letesztelni. Megvan hozzá a megfelelő technológia, számos működő példát láthatunk rá, szóval mire várunk?” – mondta a Ferrari versenyzője, aki felelevenítette a 2012-es Belga Nagydíjat, amikor egy rajtbaleset után csak centiken múlt, hogy nem a fejét találta el az egyik versenyzőtárs.

„Az elmúlt években a legnagyobb veszélyt a fejsérülések jelentették a motorsportban. Ez kétség kívül egy olyan terület, ahol nem vagyunk a topon a védelmet illetően. 2012-ben, Spában akár meg is halhattam volna már az első kanyarban, tíz centiméteren múlt a dolog.”


Ez a fotó mindent elárul a sajtótájékoztató hangulatáról
Fotó: Europress Fotóügynökség

Felipe Massa 2009-ben, a Hungaroringen szenvedett súlyos fejsérülést, miután egy autóról leeső rugó eltalálta. A brazil versenyző egyetértett korábbi csapattársával.

„Igaza van Alonsónak, szerintem is ki kellene próbálni a zárt pilótafülkét. Az én esetemben például tökéletes védelmet nyújtott volna. Jules baleseténél nem tudom.”

Sebastian Vettel és Jenson Button tanácstalanok voltak, ők egyelőre nehezen tudnák elképzelni a Forma-1-et zárt autókkal.

„Vegyesek az érzéseim. Egyfelől a Forma-1-es autók a sorozat indulása óta nyitottak, azonban Fernando rátapintott egy nagyon fontos dologra, a biztonságra, ami viszont döntően befolyásolhatja ezt a kérdést a jövőben” – mondta a szezon végén a Red Bullt maga mögött hagyó Vettel.

„Természetesen lennének pozitív hozadékai a zárt pilótafülkének, főleg a biztonságot illetően. Ugyanakkor ez a Forma-1, ezek az autók tényleg a kezdetektől kezdve nyitottak, nagyon nagy mértékű változás lenne ez a sportágban” – mondta a britek világbajnoka.

Jules Bianchi a múlt vasárnapi Japán Nagydíjon szenvedett súlyos sérülést, miután – a telemetriai adatok szerint – 213 kilométer per órás sebességgel elhagyta a pályát és egy mentést végző traktornak csapódott. Még aznap életmentő műtétet hajtottak végre és ugyan sikerült stabilizálni az állapotát, még mindig kritikus a helyzet. A kedden kiadott közlemény szerint súlyos agysérülése van.