Alig van esély Schumacher felébredésére

Gary Hartstein, a Forma-1 korábbi főorvosa blogjában írt arról, hogy már nem számít jó hírre Michael Schumacherrel kapcsolatban.

A német világbajnok december 29-én szenvedett síbalesetet, majd a kórházba szállítás után életmentő műtéteket hajtottak végre. Schumacher azóta is mesterséges kómában van, és bár hetekkel később megkezdték a felébresztését, a gyógyszermegvonás nem járt sikerrel, így a baleset után öt hónappal változatlan a helyzet.

Bár Sabine Kehm, a hétszeres vb-győztes menedzsere korábban elmondta, “időnként az éberség és a tudatosság jeleit mutatja”, jelentős javulást nem állt be Scumacher állapotában.

Épp ezért pesszimista Gary Hartstein, a korábbi főorvos is, aki szinten napról napra új blogbejegyzésben próbálja felvázolni a jelenlegi szituációt.

“Nincsenek hivatalos információim. Csak remélni tudom, hogy hamarosan jó híreket kapunk. Nyilván védik a külvilágtól, és nem is számol be a család minden apró rezdülésről, csak a fontos mozzanatokról.”

Fotó: formerf1doc.files.wordpress.com

Hartstein egy “túlélési görbét” is közzétett oldalán.

“A grafikonon, a vízszintes tengelyen az időt, hónapokban, a függőlegesen pedig a páciensek százalékos arányát látjuk. A baleset nulladik napján még a betegek 100 százaléka kómában van. Az idő előre haladtával három csoport alakul ki. Vannak, akik felébrednek, akik meghalnak, és akik ebben a vegetatív állapotban maradnak. Michael most az ötödik hónapnál tart, de egyszerűbb, ha a hatodik hónap jelölését nézzük, nyíllal jelölve. Onnan szinte vízszintes lesz ez a sáv.”

“Ez pedig azt jelenti, hogy a betegek nagyon kis százaléka ébred fel ezt követően. A két lehetséges kimenetel inkább a halál és a vegetatív állapot fennmaradása. Ahogy pedig korábban írtam, egy év után szinte senki sem ébred fel a kómából. Ezért én nagyon félek, és sajnos szinte biztosra veszem, hogy már soha nem kapunk pozitív híreket Michaelről. Ezen a ponton inkább már rettegek, hogy a család mikor adja ki azt a bizonyos sajtóközleményt…”