Magyarázatot vár a Ferraritól Kimi Räikkönen

A finn versenyző tisztázni szeretné, miért volt olyan a Ferrari taktikája Spanyolországban, hogy Fernando Alonso leelőzze őt a végén.

Kimi Räikkönen azt nem érti, hogy ugyan kedvezőbb helyről indult a Forma-1 Spanyol Nagydíján, mint csapattársa, Fernando Alonso, a Ferrari taktikájának köszönhetően a spanyol mégis megelőzte őt a futam végén: Alonso a hatodik, Räikkönen a hetedik lett.

A finn két kiállásos taktikával teljesítette a versenytávot, míg a spanyol hárommal. Alonso gyorsabb is volt a végén annyival, hogy megelőzze a jelentősen lelassult Räikkönent, akit a leintésig mind a két Mercedes lekörözött – a versenyt Lewis Hamilton nyerte csapattársa, Nico Rosberg előtt.


A futam nagy részében a finn volt előrébb
Fotó: Europress Fotóügynökség

„Ki hozta ezeket a döntéseket?” – kérdezte Räikkönen a levezetőkörben a csapatrádión, majd hozzátette: úgy érzi „második választás” lett.

„Természetesen nem érzem magam a Ferrari második számú pilótájának, de pár dolgot tisztázni szeretnék. Ennyi a történet – idézi a már higgadt Jégembert az ESPN. – Az a gond, hogy a hatodik és a hetedik helyen végeztünk. Ha jobban választjuk a meg a taktikámat, akkor talán megúsztam volna a lekörözést. De ez sem változtatott volna azon a tényen, hogy nem úgy teljesítünk, ahogyan szeretnénk” – sommázta a szezon eddigi részét Räikkönen.

A finn közvetlenül a futam után nem volt ilyen beszédes kedvében, több riportert is faképnél hagyott, amikor a történtekről kérdezték.

Fernando Alonso is elmondta a véleményét: a spanyol elárulta, ők azért váltottak a tervezett két kiállásról háromra, mert nagyon koptak a gumijai. Ráadásul a címvédő Sebastian Vettel is háromszor látogatott a bokszba Barcelonában, így Alonsóék azt tervezték, hogy a követik a német versenyző példáját, hátha sikerül feltartani őt.

A húzás végül nem jött be, a 15. helyről rajtoló Vettel a végén nem csak a két Ferrarit, hanem a Williams finn versenyzőjét, Valtteri Bottast is megelőzte és így negyedik lett.

Videó – Így járt az, aki meg akarta interjúvolni Räikkönent: