Hivatalos: megvan a Barcelona új vezetőedzője

A katalán klub hétfőn, sajtótájékoztatón jelentette be Ernesto Valverde kinevezését. Az 53 éves spanyol tréner az Athletic Bilbaótól érkezik.
Kapcsolódó cikkek

Március elején jelentette be Luis Enrique, hogy három szezon után elhagyja a Barcelona labdarúgócsapatát, mert szüksége van egy kis pihenőre. Bár elég sok kritikát kapott, főleg a mostani, „mindössze” egy Király Kupa-győzelemmel lehozott idény miatt, azért összességében

Enrique távozása tehát már egy ideje köztudott, mint ahogyan azt is kész tényként kezelte a spanyol sajtó, hogy Ernesto Valverde lesz az utódja. Ő aztán a múlt héten el is köszönt az Athletic Bilbaótól.

A Barca hétfőn tartott sajtótájékoztatót, ahol bejelentették Valverde érkezését.

Josep Maria Bartomeu klubelnök elmondta, több oka is volt annak, hogy Valverdét nevezték ki vezetőedzőnek.

Benne megvan a képesség, az ítélőképesség, a tudás és a tapasztalat, ami nekünk kell. A fiatal játékosokat részesíti előnyben, és kötődik a Barcelonához. Keményen dolgozik és beveti a technológiát is az edzéseknél, valamint a meccsekre készülésnél.

De ki az az Ernesto Valverde?

Az 53 éves szakember játékosként is megfordult a Barcelonában, Király Kupát és KEK-et nyert a csapattal. Játszott még a többi közt az Espanyolban, az Athletic Bilbaóban és a Mallorcában is. Egyszeres spanyol válogatott az egykori támadó.

Miután 1998-ban visszavonult, egyből az Athletic Bilbao akadémiáján kezdett edzősködni, ezután az első csapat mellett volt másodedző, irányította a B csapatot, aztán ő lett az Athletic vezetőedzője 2003-ban. Az a megbízása két évig tartott, majd megfordult az Espanyolnál, kétszer az Olympiakosznál (itt a magyar válogatott Megyeri Balázzsal is dolgozott együtt), a Villarrealnál és a Valenciánál is. 2013-ban tért vissza az Athletic Bilbaóhoz.

Az Olympiakosznál volt a legsikeresebb, háromszor volt bajnok, kétszer pedig kupagyőztes. Az Espanyolt 2007-ben UEFA-kupa döntőbe vitte, a Bilbaóval pedig elnyerte 2015-ben a spanyol Szuperkupát.

Valverde mellett egyébként Jorge Sampaoli és Enrique segítője, Juan Carlos Unzue volt még jelölt a Barcelona kispadjára, de előbbi az argentin válogatott kapitánya lett, utóbbit pedig vasárnap nevezték ki a Celta Vigo élére.

Ernesto Valverdének kell tehát újra visszaterelni a Barcát a csúcsra. A szurkolóknak majd csütörtökön mutatják be az új vezetőedzőt.

Fotó: Europress/NurPhoto/JoanValls