Most dől el igazán, mennyit ér az Eb-menetelés

A fantasztikus Európa-bajnokság után újabb cél a magyar válogatott előtt. Harminckét év után kellene világbajnokságra kijutni. Úgy, hogy az előrelépés minimum kérdőjeles, ahogy a játékosok fizikai állapota is.

A franciaországi Európa-bajnokságot a magyar csapat a 13. helyen zárta, pótselejtezősként lett csoportelső a válogatott, a nyolcaddöntőig jutott a tizenegy.

Az fejlődés töretlen volt, főleg úgy, hogy a középpályás Elek Ákos saját bevallása szerint Storck első meccsén hármat nem tudtak egymásnak passzolni. A portugálokkal meg 3-3-at játszottak az Eb-n.

A tornán

De.

A szövetségi kapitány így kénytelen-kelletlen fiatalított, a keretbe került, szoktató jelleggel az újpesti Kálnoki-Kis Dávid és a diósgyőri Bognár István is, valamint elválhat, ki veszi át a következő években Király helyét a kapuban. A jelöltek Dibusz Dénes, Gulácsi Péter és Megyeri Balázs. Gerára még számít Storck, mihelyt felépül.

Az Eb után azt hihettük, a külföldi együttesek egymásra licitálva szedik szét a válogatottat és több kulcsjátékos is topligás (angol, spanyol, német, olasz, francia, portugál) csapathoz kerül, vagy ha már ott van, játéklehetőséget kap.

Az igazság azonban az, hogy csak Nagy Ádám (Serie A – Bologna) és Lang Ádám (Ligue 1- Dijon) tudott értékelhető minőségben előrébb lépni.

Legutóbb egy olasz szaklap áradozott a Bologna fiataljáról, intelligens, a pályán jól látó focistának írták le, aki remekül támad. Nagyjából rá kellene építeni a válogatottat is, csak kérdés, 21 évesen mennyire áll készen a feladatra.

Fotó: Getty Images/Valerio Pennicino

Futottak még

És Dzsudzsák.

Dzsudzsák a magyar futball olyan ígérete, mint társadalmi szinten ‘89-ben a rendszerváltás. Könnyen lehet, hogy soha nem lesz belőle semmi.

Eddigi klubjai: Debrecen, PSV, Anzsi Mahacskala, Dinamo Moszkva, Bursaspor, al-Vahda.

Ezzel szemben klubok, akikkel eddig valaha szóba hozták: Schalke, Lazio, Hertha, Liverpool, Leicester City, Swansea, Freiburg, Hamburg, Sampdoria, Palermo.

Az Egyesült Arab Emírségekbe igazolt végül. És nincs csúcsformában.

Nem lehet baj?

A FIFA legfrissebb világranglistáján Magyarország a 19., Feröer-szigetek a a 135., az Eb-re nem jutottak ki. De a selejtezők során akkor is egy csoportban volt a két csapat, szenvedős meccseken verte őket a magyar válogatott itthon 2-1-re, idegenben 1-0-ra.

A magyar szövetségi kapitány szerint az év meccse lesz ez kedd este, tart az összecsapástól.

Még az Európa-bajnokságon sem tartottam egyik mérkőzéstől sem annyira, mint ettől. Számomra ez lesz az év mérkőzése

– mondta korábban. A kapitány szerint a felkészülés elején drámai fizikai állapotban voltak a válogatott játékosok és ha ezeket veszi alapul, akkor egyáltalán nem meglepő, hogy korábban nem sikerült nagy tornára kijutnia a magyar válogatottnak.

Hozzátette, az Eb előtt sikerült olyan fizikai állapotba hozni a játékosokat, amivel jó eredményt tudtak elérni Franciaországban, de továbbra is a fizikai felkészítés az elsődleges.

Messze

Mindenképpen változtatni kell a játékosok állóképességén, és ez a klubok feladata is, másképp ugyanis nem lehetünk nemzetközi szinten versenyképesek. Németországban a fizikális felkészítés egységes elvek alapján történik, Magyarországon sajnos egyelőre messze vagyunk ettől, mondta.

Szoros meccsre számít kedd este. Storck szerint a csoport (ahol ott van a két csapat mellett még Andorra, Lettország, Svájc és Portugália) esélyesei az Eb-címvédő portugálok, ők juthatnak ki automatikusan, de a magyar csapat odaérhet a második helyre.

Kép: MLSZ
Kép: MLSZ
Kép: MLSZ
Kép: MLSZ
Kép: MLSZ

Hét bukás

A magyar labdarúgó-válogatott az 1986-os világbajnokság óta hét vb-selejtezőt zárt kudarccal. A nemzeti együttes legtöbbször, szám szerint négyszer negyedik helyen végzett, kétszer harmadik lett, egyszer pedig a pótselejtezőt érő második pozíciót szerezte meg.

Utóbbi alkalom ugyanakkor csúfosan kudarccal zárult, ugyanis a jugoszlávok 12-1-es összesítéssel ütötték el Csank János csapatát attól, hogy kijusson az 1998-as, franciaországi tornára.

Ha helyezésben nem is, de pontszám és szerzett gólok tekintetében a 2014-es vb-selejtező volt a legeredményesebb sorozat a vizsgált időszakban. A lehetséges 30 pont 57 százalékát szerezte meg Egervári Sándor csapata, a mérkőzésenkénti gólátlaga pedig 2,1 volt.

A negatív csúcsot az 1994-es selejtezősorozat jelenti, amelyben nyolc meccsen hat gólt szerezve mindössze a pontok 31 százalékát sikerült begyűjteni. A magyar csapat 32 év után juthat ki világbajnokságra.

A válogatott keret

Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig), Megyeri Balázs (Greuther Fürth)

Védők: Bese Barnabás (Le Havre), Fiola Attila (Puskás Akadémia), Guzmics Richárd (Wisla Kraków), Kádár Tamás (Lech Poznan), Kálnoki-Kis Dávid (Újpest FC), Korcsmár Zsolt (Vasas), Korhut Mihály (Hapoel Beer-Seva), Lang Ádám (Videoton FC)

Középpályások: Bognár István (DVTK), Elek Ákos (DVTK), Kalmár Zsolt (RB Leipzig), Kovács István (Videoton FC), Kleinheisler László (Darmstadt), Nagy Ádám (Bologna)

Csatárok: Böde Dániel (Ferencváros), Dzsudzsák Balázs (al-Vahda), Németh Krisztián (al-Garafa), Nikolics Nemanja (Legia Warszawa), Priskin Tamás (Slovan Bratislava), Stieber Zoltán (Kaiserslautern), Szalai Ádám (Hoffenheim)