A FIFA beismerte: megvették a 2010-es vb rendezési jogát

Súlyos összeget kér számon a szövetség a korábbi, korrupt vezetőkön.
Kapcsolódó cikkek

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elismerte, hogy dél-afrikai futballvezetők korábban 10 millió eurót fizettek a FIFA végrehajtó bizottsági tagjainak a 2010-es labdarúgó-világbajnokság rendezési jogának elnyerése érdekében.  Ennek a szervezetnek a tagjait tiltották el aztán korrupció miatt a szövetség körül kirobbant botrányban.

Az AP hírügynökség jelentése szerint a FIFA kedden egy 22 oldalas kárpótlási kérelmet nyújtott be New Yorkban. Az indoklás szerint a korábbi vezetők megkárosították a szövetséget, kérik vissza ezt a pénzt.

Több mint 190 millió dollárról van szó.

Ebben benne vannak azok az összegek, amiket korrupcióban bűnösnek talált vezetők utazásra költöttek és megkaptak bónuszként, valamint felvettek napidíjként. Visszakérik a 10 milliót is, amit zsebre tettek a 2010-es világbajnokság kapcsán. Követelik azt az összeget is, amibe a FIFA ellen folytatott vizsgálat kerül, és az elcsalt médiajogok után felvett pénzt is.

Ezeknek a millióknak futballpályák építésére, a fiatal játékosok és az edzők fejlesztésére kellett volna menniük, nem pedig kerti medencékre, kastélyokra és arra, hogy a futballvezérek kiskirályként éljenek

– mondta a FIFA nemrégiben megválasztott elnöke, a svájci Gianni Infantino.