Mátyás király már bebörtönözte volna Suárezt

A Luis Suarez-féle harapási láz már harmadik áldozatát szedte a keddi Olaszország-Uruguay mérkőzésen. Három a magyar igazság, a visegrádi vár pincéje pedig kifejezetten alkalmas vámpírok tárolására, ahogy azt Mátyás király óta tudjuk. Kedvenc uralkodónk idején ezért már Suarez is Drakula sorsára jutott volna.

„Mátyás 80 000-ért megvette a koronát, Visegrádon őrizte az alagsorban Drakulát” – hangzik a Belga együttes népszerű, Királyok a házban című számának egyik sora. A szöveg alapjául szolgáló legendát nem biztos, hogy mindenki ismeri, mi viszont úgy véljük, a hírhedt Drakula az uruguayi labdarúgó személyében született újjá.

De ki is volt tulajdonképpen Vlad Tepes, vagyis Drakula? Azonos nevű és békés természetű apjának, egy erdélyi vajdának még Zsigmond király adományozta a maga alapította Sárkány-rendet, innen a Drakul, vagyis „Sárkány” jelző.

Fia aztán kegyetlenkedéseiről híresült el, a saját jobbágyai rettegtek tőle, asszonyaikat, lányaikat minden lelkifurdalás nélkül erőszakolta akár halálra is, aki ellene szólt, azt megölette. Ez csak erősítette a Drakul jelző misztikumát, végül Stoker angol író nyomán megszületett Drakula, a vámpír legendája. Mátyás király elsősorban szászföldi vérengzései miatt fogatta el, és záratta 12 évre a visegrádi várbörtönbe.

Fotó: Europress fotóügynökség

Az egykori kegyetlen romániai földesúr szelleme már 2010-ben kezdett kibontakozni: az ekkor még a holland Ajaxban játszó labdarúgó a PSV középpályását, Ottman Bakkalt kóstolta meg. Hétmeccses eltiltást kapot érte.

A második falatot már liverpoolosként Branislav Ivanovic, a Chelsea szerb védőjének karjából harapta. Ezután tíz mérkőzést kellett kihagynia. José Mourinho egyébként nem haragudott a játékosra, azt nyilatkozta, ő Ivanovic helyében megbocsátana.

A mostani, harmadik vérszívás még nem tudni, milyen következményekkel jár majd, elképzelhető, hogy a Premier League következő szezonjának első meccseiig nyúlik majd a büntetése, de ajánljuk a FIFA figyelmébe a jól bevált vámpírtárolót, a visegrádi börtönt. Hozzátesszük, ez a magyar turizmust is jelentősen fellendítené.

Suárez egyébként az esetet követően elmondta, szerinte semmi különös nincs abban, amit tett, bár pszichológusok úgy vélik, a támadó nagyon nehezen tud majd leszokni az ellenfelek harapdálásáról.