Átadták az egyik legértelmetlenebb stadiont

Közel négy év építőmunka után megnyitották a nyári, brazíliai labdarúgó-világbajnokság egyik meccshelyszínét, az Arena da Amazoniát.

A két helyi csapat (Nacional-Remo 2-2) tesztmeccsével felavatott arénába mintegy húszezer szurkoló látogatott ki vasárnap. A mérkőzésre csak a lelátó alsó részét nyitották meg, teljes kapacitásnál több mint kétszer ennyien férnek be a létesítménybe.

Az Arena da Amazoniát a Rio Negro és az Amazonas folyók összefolyásánál több mint 65 milliárd forintnak megfelelő helyi realért építették volt. Bár a bekerülési költsége nagyságrendekkel meghaladta a tervet – úgy látszik ott is a piaci ár többszörösébe kerülnek az állami beruházások … – valóban gyönyörű lett az aréna.

Más kérdés kinek építették a tervező csapat projektkoordinátora, Miguel Capobiango Neto által csak „a sport 21. századi operaházának” nevezett stadiont. Amazóniának ugyanis nincs élvonalbeli labdarúgócsapata. A nyitó mérkőzés egyik szereplője, az állam legidősebb és legnagyobb hagyományokkal büszkélkedő, 1913-ban alapított csapata, a helyi Nacional a negyedosztályban vitézkedik. Mondjuk ott is hozzák a magyar NB1-es átlagot, a 3000 nézőt, de tán ennek ellenére nem ők fogják kitermelni a havi 48 millió forintra becsült fenntartási költségét…

Négy meccsre biztosan jó lesz. Aztán, hogy mi lesz vele?