Dortmund vagy München?

A Bayern a bajnokság után a Bajnokok Ligáját is megnyerné, a Borussia azonban borsot törne a nagy rivális orra alá. Szombaton este eldől, ki ül fel Európa trónjára.

Szombaton, a legendás Wembley Stadionban rendezik meg a Bajnokok Ligája idei döntőjét, amely előtt egy dolgot jelenthetünk ki biztosan: német csapat fog diadalmaskodni. Ennek oka nem más, mint az, hogy a Bundesliga két büszkesége, a Bayern München és a Borussia Dortmund verekedte el magát a fináléig.

A bőrnadrágosok jutottak el simábban a Wembleybe, ugyanis miután (jobb gólkülönbségüknek köszönhetően) megnyerték a csoportjukat az Arsenal ellen egy 3-1-es idegenbeli sikerrel indítottak. Ugyan a londoniak 2-0-ra megnyerték a visszavágót, de a német együttesen érződött: pont annyit ad ki magából, ami a továbbjutáshoz kellett. Ezt követően a Juventust simán ejtette ki a Bayern, majd jött a bombameglepetés, a Barcelonát oda-vissza verve, 7-0-s összesítéssel (!) búcsúztatta a München.


Vajon melyikük örülhet majd a végén?
Fotó: AFP

“Nagy meccseim voltak már karrierem során, számos győzelmünk volt és sok trófeát is bezsebeltünk, de sportemberek lévén volt, mikor elbuktunk. A játékosaimnak, akik 30-hoz közel vannak megkoronázná a karrierjüket ez a győzelem, főleg egy német csapat ellen. Nekem is, bár én kicsit másképp tekintek erre az összecsapásra, én már a csúcsra értem egyszer a BL-ben. Rendkívül fontos találkozó ez a Bayernnek, nekem inkább csak egy meccs. Ebben az idényben hihetetlen dolgokat értünk el. A Bundesliga elmúlt 50 évének legjobb szezonját produkáljuk. Csak egy döntetlenünk volt az utóbbi hetekben, az összes többi találkozónkat megnyertük. Folytatni szeretnénk ezt a sorozatot” – mondta az utolsó mérkőzésére készülő Jupp Heynckes.

“Mindig igyekszem pozitívan hozzáállni a dolgokhoz – tudom, hogy mire képes a csapatom. Így tettem a Juventus és a Barcelona elleni párharcok során is, amikor nem mi számítottunk az esélyesebbnek. Viszont én mindig is úgy gondoltam, hogy megnyerhetjük ezt a sorozatot.”

A BvB szintén megnyerte a csoportját, majd 5-2-es összesítéssel verte a nyolcaddöntőben a Sahtar Donyecket. A Málaga ellen a kegyeik közé fogadták az égiek a Borussiát, a csapat akár ki is eshetett volna, de Santana utolsó utáni pillanatokban (lesről) szerzett találatával meglett a továbbjutás. Az elődöntőben a Real Madrid ellen maximum csak percekig aggódhattak a dortmundi szurkolók a madridi visszavágó legvégén.

Jürgen Klopp, a Dortmund vezetőedzője úgy véli, a Bayern az esélyesebb a trófea elhódítására. A karizmatikus tréner egy hegymászós példával is élt:

“Élvezettel kell mindent csinálnod, amibe belevágsz és a célkitűzéseidre kell fókuszálnod. Ugyanakkor tisztában vagyunk vele, ez rosszul is elsülhet a mi szempontunkból. Ám ne feledjük: vannak emberek, akik úgy is megmásszák a Mount Everestet, hogy tudják, lehet a csúcs előtt tíz méterrel kell visszafordulniuk. Ők mégis megpróbálják és így teszünk mi is” – így Klopp.

Hogy szombaton ki fog nyerni? Jó kérdés. A mostani szezon statisztikái szerint a Bayern áll jobban, mivel az idényben eddig négyszer adott “randevút” egymásnak a két együttes, a bajnokságban mindkét alkalommal 1-1-es döntetlen született, míg a német Szuperkupa fináléjában 2-1-re, a Német Kupa negyeddöntőjében pedig 1-0-ra nyert a München. De a tavalyi Német Kupa-döntőben például nagyon simán nyert 5-2-re a Borussia Dortmund és az sem volt még túl messze.

Videó – A trófea is nagy utat tett meg a Wembleybe:

A szombati döntőben – amely 20.45 órakor, az olasz Nicola Rizzoli sípjelére kezdődik – mindkét gárda eltiltottak nélkül, szinte a legerősebb összeállításában léphet pályára, az egyetlen komoly hiányzó a Dortmund oldaláról a sérült Mario Götze lesz, aki a következő idényben már a münchenieknél szerepel.

A Bajnokok Ligája történetében egyébként negyedszer fordul elő, hogy a döntő két résztvevője egy országból kerül ki. Először 2000-ben találkozott egymással két azonos nemzetbeli együttes, akkor a Real Madrid simán, 3-0-ra nyert a Valencia ellen a Saint-Denis Stadionban. Három évvel később, 2003-ban az AC Milan és a Juventus mérkőzött meg a manchesteri Old Trafford Stadionban, és a piros-feketék gól nélküli döntetlent követően büntetőkkel diadalmaskodtak. A 2008-as moszkvai fináléban a Manchester United a Chelsea-t győzte le szintén 11-esekkel.

Bajnokok Ligája, döntő

Wembley Stadion, Vezeti: Nicola Rizzoli (olasz)

Borussia Dortmund – Bayern München – 20.45