A Chelsea Európa Ligát nyert, és történelmet írt

Az Amsterdam Arénában egy rendkívül izgalmas meccsen nyertek az angolok a Benfica ellen 2-1-re.

Fotó: MTI / EPA

Két, a Bajnokok Ligájából kiesett alakulat csapott össze egymással Amszterdamban, az Európa Liga-döntőjében. Mindkét együttesnek volt miért hajtania, hiszen az angolok tavaly megnyerték a BL-t, így történelmet írhattak volna sikerükkel, hiszen egy csapat sem birtokolta még a két legrangosabb kupát egyszerre: mivel a BL-döntő május 25-én lesz, ezért a meccs pillanatában, és még utána is BL-győztesnek mondhatja magát a londoni alakulat, és mellette akár még az EL-ben aranyat szerezhettek volna , míg a Benfica egy több mint 50 éves átkot tört volna meg, hiszen a portugálok legutóbb 1962-ben nyertek nemzetközi sorozatot.

A találkozót meglepetésre a pirosmezesek kezdték jobban, sokkal több helyzetet dolgoztak ki, és a labdára is szinte ráültek, de gólt nem tudtak szerezni:  Gaitan, Salvio és Cardozo is próbálkozott, de vagy valamelyik angol védő lába ért oda az utolsó pillanatba, vagy ők céloztak rosszul.

A Chelsea ehhez képest erőtlenül és ötlettelenül kergette a labdát, mégis vezetést szerezhettek volna a semmiből. Frank Lampard a 38. percben jobbal küldött kapura egy labdát, amibe olyan kiflit tett, hogy majdnem megtréfálta a Benfica kapusát.

A szünet után szinte bevette magát a portugál együttes a Chelsea térfelére, az angolok alig tudtak kimozdulni, ám ez a fölény csak egy lesgólt eredményezett.


Az első gól pillanata
Fotó: MTI / EPA

Az angolok kivártak, és akkor lendültek támadásba, amikor kellett: egy kapuskidobást követően Fernando Torres használta ki Garay elképesztő hibáját, majd eltolta a játékszert Moraes mellett, és a hálóba passzolt.

A bekapott gól megfogta a Benficát, legalábbis pár percig biztosan, azonban a 66. percben ismét visszajöttek a meccsbe: Azpilicueta kezezését követően Cardozo vágta be a labdát a kapu közepébe (1-1).

Cardozo aztán egyenlítetett
Fotó: MTI / EPA

A hajrához közeledve a luzitánok nyomtak jobban, a 82. percben Cardozo például majdnem ünnepelhetett is, de távoli bombáját Cech bravúrral szögletre tolta, míg a másik oldalon Lampard a keresztlécet lőtte telibe legalább 25 méterről.

Amikor pedig már mindenki a hosszabbításra készült, szögletet harcoltak ki az angolok. A 93. percben a befelé szálló labdát pedig Ivanovic három védő gyűrűjében fejjel küldte kapura, a hálóőr pedig mozdulatlanul nézte végig, ahogy a játékszer a hálóban köt ki (1-2).

A mindent eldöntő találat
Fotó: MTI / EPA

Az utolsó utáni pillanatban Cardozo majdnem kiegyenlített, de Cahill önfeláldozóan mentett, így a Chelsea megnyerte az Európa Ligát a 2012-2013-as szezonban, és így történelmet írtak az angolok, hiszen egyszerre mondhatják magukat BL- és EL-győztesnek, még tíz napig.

Eredmény – Európa Liga, döntő

Benfica – Chelsea 1-2 (0-1)
Gólszerzők: Cardozo (68.-büntetőből) illetve Torres (60.), Ivanovic (93.)