Trapattoni: szabálytalan gólt kaptunk

A labdarúgó-Európa-bajnokság C csoportjának második mérkőzésén Horvátország 3-1 arányban verte a rém ötlettelenül játszó íreket.

Kétségtelen tény, a spanyol, olasz, horvát, ír négyesből nem a két utóbbi csapat a legesélyesebb a továbbjutásra. Ugyanakkor a csoportrangadó döntetlenje megnyitotta a továbblépés esélyét az írek ellen simán nyerő horvátok előtt.

Slaven Bilic, a horvátok szövetségi kapitánya természetesen örül: „Ilyen eredményre számítottam, jobbak voltunk az íreknél. Érzésem szerint még a semleges szurkolók is jól szórakoztak.Úgy vélem, a következő mérkőzésen az olaszok ellen ennél is jobban teljesítünk majd, mert túl vagyunk a nyitányon, ami mindig a legnehezebb. Vezetjük a csoportot, még egy győzelem elég is lenne a továbbjutáshoz”

Giovanni Trappatoni a csúcstartó
Az olasz mester 73 éves és 85 napos volt vasárnap, a horvátoktól elszenvedett 3-1-es vereség napján. A korábbi csúcsot a horvát Otto Baric tartotta, aki 71 évesen és 2 naposan tevékenykededett a 2004-es Eb-n.
A lista másik végén a szlovén Srecko Katanec áll, aki már kevéssel 37. születésnapja előtt hazája kispadján ült a 2000-es kontinenstornán.

Az írek olasz mestere, Giovanni Trapattoni érthetően visszafogottabb volt. Különösen a gyors, mindkét félidőben a 3. percben bekapott gólok bosszantották, és kitért a játékvezető tevékenységére is: „Még szinte el sem kezdődött a meccs, máris a mi hibánkból kaptunk egy gólt. Given nem láthatta a labdát. Erre még válaszolni tudtunk, de a második gólt fontos pillanatban kaptuk, ám a baj az, hogy véleményem szerint két méteres les előzte meg.”

Trappatoni kitért a következő meccsekre is, és láthatóan a vereség ellenére sem veszette el az önbizalmát: „Pszichésen kell javulnunk a spanyolok ellen. Emlékeznünk kell arra, mennyi meccset lehoztunk már kapott gól nélkül, ez ad erőt, ebben kell hinnünk és magunkban. A horvát technikailag kiemelkedő képességű csapat, a spanyol is ilyen lesz, de egy ilyen torna valamennyi meccse hozhat meglepetést.” A mérkőzés közvetítését itt olvashatják. A csoport másik mérkőzésének tudósítását itt, míg az edzői nyilatkozatokat itt találják.

Így győztek a horvátok:

Eredmény – labdarúgó-Európa-bajnokság, 1. forduló, C csoport

Poznan, Városi Stadion, 40 600 néző. Vezette: Kuipers (holland)

Írország – Horvátország 1-3 (1-2)

Írország:Given – St. Ledger, Ward, O’Shea, Dunne – McGeady (Cox, 54.), Whelan, Andrews, Duff – Doyle (Walters, 54.), Keane (Long, 74.) Szövetségi kapitány: Giovanni Trapattoni

Horvátország: Pletikosa – Corluka, Schildenfeld, Strinic – Srna, Rakitic (Dujmovic, 91.), Vukojevic, Modric, Perisic (Eduardo, 89.) – Jelavic (Krajncar, 72.), Mandzukic Szövetségi kapitány: Slaven Bilic

Gólszerző: St Ledger (19.), illetve Mandzukic (3., 49.), Jelavic (43.)

Sárga lap: Andrews (45.) illetve Modric (53.), Kranjcar (84.)

A C csoport állása:
1. Horvátország     1   1  –  –   3-1    3 pont
2. Olaszország       1   –  1  –   1-1    1
Spanyolország     1   –  1  –   1-1    1
4. Írország          1   –  –  1   1-3    0