Érik a narancsforradalom?

A labdarúgó-Európa-bajnokság B csoportjának szombati meccsén elszenvedett vereség után meggyűlhet a baja játékosaival Bert van Marwijk holland szövetségi kapitánynak.

Nem ez lenne az első eset, hogy az eredménytelenség miatt edzőjük illetve egymás ellen fordulnak a holland focisták, ezzel tovább rontva esélyeiket. A csapatnál szinte már hagyománya van a belső viszálynak, a kilencvenes években Ruud Gullit és Edgar Davids nevéhez kötődött a vita kirobbanása.

Marwijknak eddig sikerült elkerülnie a komolyabb krízishelyzeteket, főleg annak köszönhetően, hogy jól szerepeltek eddig a narancs mezesek. A dánok elleni 1-0-s vereség után már megindult a szóbeszéd arról, hogy a focisták Marwijkot hibáztatják.

A Goal.com szakértője úgy véli, hogy elkerülhetetlen volt, hogy néhány játékos elégedetlen legyen, elsőként Rafael van der Vaartot említve példaként. A legtapasztaltabb, 97-szeres válogatott játékos nem volt benne a kezdő 11-ben a dánok ellen, a meccset lefújó három sípszó után anélkül hagyta el a pályát, hogy akár egy pillantást vetett volna az edzőre. A Tottenham középpályásának szavára adnak az öltözőben és a pályán egyaránt társai. Az újságírók úgy vélik, hogy elvesztette hitét Marwijkban, és nem túl lelkes az aktuális, „12. játékos” szereptől.

Nigel de Jong nem a cserepadon kezdte a mérkőzést, nála az csapta ki a biztosítékot, hogy a 71. percben le kellett jönnie. A csapatból többen is érezték úgy, hogy a kapitánynak inkább Mark van Bommelt (a vejét) kellett volna lecserélnie. A lázongók úgy látják, hogy teljesítménye alapján ő nem érdemelné meg, hogy a biztos kezdők közt maradjon. És ha mindez nem lenne elég, arról is vita van, hogy nem lenne-e jobb ha Klaas-Jan Huntelaar kapna lehetőséget Robin van Persie előtt.

A szakírók hangsúlyozták, hogy bár még egy focista sem adott hangot az elégedetlenségének, de ez már csak idő – és a következő meccsek eredményének – kérdése.

Amennyiben erősödne a belső viszály, Marwijknak lenne kitől tanácsot kérnie, hiszen annak idején a most az oroszokat irányító Dick Advocaatnak kellett megküzdeni Gullittal. A komolyabb lázadást pedig akkor kerülheti el, ha csapatának sikerül megnyernie a következő két mérkőzését.

A hollandok szerdán a németek, vasárnap pedig a portugálok ellen bizonyíthatnak.