Blatter: a FIFA nem korrupt

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség nem korrupt szervezet - jelentette ki Joseph Blatter, a FIFA elnöke, aki szerint Anglia rossz vesztes.

“Őszintén szólva meglepett az angolok panasza, miután alulmaradtak, hiszen országuk a fair play szülőhazája – mondta a 74 éves svájci sportdiplomata a Weltwoche című magazinnak adott interjújában, amelyet már a hetilap csütörtöki megjelenése előtt nyilvánosságra hoztak. – Most néhányuk rossz vesztesként viselkedik. Utólag már nem lehet azt mondani, hogy ez vagy az megígérte, hogy ránk szavaz. A végeredmény ismert. És tiszta körülmények között alakult ki.”

A szigetországiak a 2018-as torna rendezési jogára pályáztak (melyet Oroszország kapott meg, 2022-ben Katar lesz a házigazda – a szerk.), s dacára annak, hogy előzetesen az ő anyagukat minősítették az egyik legjobbnak, mindössze két vokssal meglepetésre már az első szavazási körben kiestek. Nagy-Britanniában a mértékadó lapok is komoly kétségeiknek adtak hangot a helyszínkijelölés tisztaságával kapcsolatban, és egyöntetű az a nézet, hogy a FIFA bosszút állt Anglián a nemzetközi szövetséget korrupció gyanújával illető sorozatos brit médiariportokért.

Több lapban megjelent az az értesülés, amely szerint Blatter közvetlenül a szavazás előtt külön emlékeztette a küldötteket ezekre a sajtóbeszámolókra.

A FIFA-elnök a szervezetet érintő megvesztegetési vádakra reagálva azt mondta: “Nincs szervezett korrupció a FIFA-n belül. Ez képtelenség. Gazdaságilag tiszták vagyunk.”

Hozzátette ugyanakkor, hogy a közelmúlt eseményei után nem tehetnek úgy, mintha mi sem történt volna, és fejleszteniük kell az imázsukat.

“Néhány dolgot tisztáznunk kell a FIFA-n belül” – jelentette ki, részletekbe azonban nem bocsátkozott.