Az amerikaiak 4 másodperc miatt bukják a tornaérmet!

Hosszabban is foglalkoztunk azzal, mekkora botrány tört ki a tornaversenyek női talajdöntője után. A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) most hozta nyilvánosságra ítéletét.

Hosszabban is foglalkoztunk azzal, mekkora botrány tört ki a tornaversenyek női talajdöntője után. Ha pár mondatban kellene summázni a történteket: az amerikai Jordan Chiles lett a bronzérmes (óvás után), új pontszámát akkor hirdették ki, amikor az addig harmadik helyen álló Ana Barbosu már a román zászlóval ünnepelt. Végül Chiles lett a harmadik, Barbosu a negyedik és Sabina Maneca az ötödik, közöttük minimális különbség volt.

A románok az óvási procedúra lefolytatása és a Voineának adott semleges levonás (ezt azért kaphatta, mert a vonalbíró úgy ítélte meg, kilépett a szőnyegről, ezt a felvételek nem erősítették meg) miatt fordultak a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS). Az ügy politikai-diplomáciai szintre kúszott fel, a román miniszterelnök Marcel Ciolacu kijelentette, hogy a román sportolókkal szemben elkövetett méltánytalanság miatt nem vesz részt a párizsi záróünnepségen.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) most hozta nyilvánosságra ítéletét a női talajfináléval kapcsolatban. A CAS közleménye szerint az amerikaiak 4 másodperccel (!) késték le az egyperces óvási határidőt Jordan Chiles gyakorlata után, ezért fellebbezésüket nem lett volna szabad elfogadni. Ezért Chiles pontszámát az eredetire (13.666) kell visszaállítani, ezzel az amerikai tornásznő a román Ana Barbosu és Sabrina Maneca Voinea mögé esik vissza. Az érmek sorsáról a Nemzetközi Tornaszövetségnek (FIG) kell döntést hoznia, a többi román beadványt mind elutasították.

Címkék: