Kós Hubert aranyérme is bizonyítja, Tokió után Párizsban is tarolnak az amerikai egyetemek sportolói

Ha az Egyesült Államok legfontosabb felsőoktatási sportolói ernyőszervezetének (NCAA) regisztrált képviselői olimpiai csapatot alkotnának, akkor a csütörtöki versenynap után még vezették volna az olimpiai éremtáblázatot Kína előtt. A Párizsban remeklő NCAA-sportolók között van az első magyar érmes, Muhari Eszter (Notre Dame) és az első magyar aranyérmes, Kós Hubert (ex-Arizona State, jelenleg Texas), valamint a játékok eddigi legnagyobb sztárja, Léon Marchand (Arizona State) is.

A versenysportot napi szinten követők számára nyilván nincs annak újdonságértéke, hogy az amerikai egyetemek sportolói szövetségének versenyzői igen nagy számban vannak jelen az olimpián; aki viszont nem tartozik közéjük, azt esetleg meglepheti, hogy mennyi említés esik NCAA-sportolókról és milyen kiemelkedő eredményeik vannak.

Az 1906-ban megalapított NCAA egy valóságos monstrum: nagyjából 1100 felsőoktatási intézmény tartozik az égisze alá. Az egyetemi sport nézettsége fantasztikus (egyes sportokban a profi bajnokságokat is maga mögé utasítja), így gigantikus üzletnek számít, a legjobb programok csúcskategóriás infrastruktúrával, költségvetéssel és busásan megfizetett elit edzőkkel várják a sportolókat.

Nem véletlen, hogy a sportösztöndíj áhított dolog sok-sok versenyzőnek: egyszerre kecsegtet a diplomaszerzés lehetőségével és topkategóriás sportolói karrierrel.

A belső konkurencia is hatalmas, klasszis versenyzők sorával lehet együtt készülni, erről a 200 méteres hátúszás újdonsült olimpiai bajnoka, Kós Hubert így beszélt a Nemzeti Sportnak a párizsi kiküldetés előtt:

„Régebben azt ugyan tudtam, hogy jól edzettem, de abban nem voltam biztos, hogy a tökéletes úton járok, hogy jó eredményt érjek el. Az volt bennem, akadnak nálam jobbak. Akiket persze mindig meg akartam verni, de legbelül azt is éreztem, erre kevés az esélyem.

Amerikában viszont a legjobbakkal edzek együtt, és ha a hétköznapokban képes vagyok őket legyőzni, akkor ez versenyen is sikerülhet

Megfelelő utánpótláskori képzés nélkül persze az egyetemi közeg önmagában nem tesz valakit bajnokká. Kós Hubert sem jutott volna el az aranyig nevelőedzői, a felkészítését 2013 és 2022 között vezető Magyarovits Zoltán, illetve klubja, a BVSC nélkül; de az is biztos, hogy a rendkívül magas színvonalú amerikai egyetemi sportközeg hozzájárulhat a sportolói kiteljesedéshez. Bob Bowman személyében egy edzőlegendával dolgozhat együtt, akit az Arizona State Universityről Texasba követett.

Az NCAA nyilvántartása szerint a párizsi olimpián induló 206 küldöttség közül 125-ben áll rajthoz (jelenlegi, volt, vagy már nyilvántartásba vett, felsőoktatási tanulmányait megkezdő) sportolójuk – ez összesen 1228 indulót jelent!

Ez kicsivel több annál, mint amennyi a két legnagyobb olimpiai delegáció – az amerikai és a francia – sportolóinak összesített létszáma.

Az adatok szerelmesei egy egészen remek infografikán tekinthetik át az NCAA öt kontinensre kiterjedő csápjait. A legtöbb NCAA-sportoló (389, ez a küldöttség kétharmada) természetesen az Egyesült Államok csapatában van, a legfontosabb „egyetemi” sportágak az olimpián pedig az atlétika (407 versenyző), az úszás (223) és a kosárlabda (154).

Ebben az összesítésben ráadásul nincsenek benne a többi ernyőszövetség (NAIA, NJCAA) sportolói, és azok sem, akik ugyan egyetemisták, ám sportjuk nem szerepel az NCAA égisze alatt (például az amerikai ritmikus gimnasztikázó Evita Griskenas a Columbia Egyetem pszichológia szakos hallgatója, de az rg nem NCAA-sportág, így nem is szerepel az összesítésben).

Az NCAA sportolói péntekig úszásban, vívásban, tornában és evezésben szereztek olimpiai aranyérmeket; és egészen biztos, hogy az atlétikai versenyeken is aratni fognak. Külön érdekesség, hogy az olimpiai bajnok amerikai női tornászválogatottnak három NCAA-regisztrált versenyzője (Sunisa Lee, Jordan Chiles és Jade Carey) van: tornában ugyanis nem egyezik az egyetemi ernyőszervezet szabálykönyve a nemzetközi szövetségével (FIG).

Lee példáján: amikor fél évvel a 2021-es olimpia után elkezdett versenyezni az Auburn Egyetem színeiben, akkor át kellett állnia egy teljesen más rendszerre (a női NCAA-ben még a régi, 10-es pontozást használják, a FIG versenyein, így az olimpián is fölfelé nyitott, maximum nélküli pontozást), amikor Párizs előtt visszatért az elit tornába, akkor megint áttervezhették a gyakorlatait egy nehezebb követelményrendszerre.

A legtöbb NCAA-sportolót a USC (University of Southern California, 59) küldte a párizsi játékokra, majd a Stanford (54) és a California, valamint a Michigan (41-41) következik. Az egyetemi sportoldalak persze jókora terjedelmet szentelnek büszkeségeiknek: a Texas Longhorns honlapján a látogató egy hatalmas Kós Hubert-képpel találkozhatott a vezető anyagban, a Notre Dame Fighting Irish honlapján Muhari Eszter mosolyog.

Ha a felsőoktatási ernyőszervezet égisze alatt regisztrált sportolók „NCAA-föld” képviseletében rákerülnének a virtuális olimpiai éremtáblázatra, igen jól állnának. Az aranyérmeseik a pénteki versenynap kezdetéig:

Azóta teniszben és atlétikában is jöttek az aranyak, St. Lucia (Julian Alfred, női 100 m síkfutás) és Dominika (Thea LaFond, női hármasugrás) első olimpiai bajnoka is NCAA-sportoló lett. Vasárnap már kilenc ország sportkedvelőit boldogította olyan aranyérem, amelyhez köze volt az amerikai egyetemi sportrendszernek.

A csütörtöki versenynap után az egyetemisták képzeletbeli csapata olyannyira jól állt, hogy még az éremtáblázatot egyelőre vezető Kínát is maga mögé utasította volna. A tokiói játékokon érmek számában a 124 dobogós helyezést gyűjtő NCAA-sportolók lekörözték volna Kínát (89) és szorosan megelőzték volna az Egyesült Államokot (113) is.

Az AP hírügynökség beszámolója szerint az NCAA égisze alatt versenyző intézmények évi ötmilliárd amerikai dollárt költenek csak a „bevételt nem hozó” (olimpiai) sportprogramjaikra; a költségvetés döntő része a fejőstehén amerikaifutball és kosárlabda bevételeiből érkezik.

Jonathan NACKSTRAND / AFP – A franciák szuperúszója, Kós Hubert korábbi csapattársa, Léon Marchand 200 és 400 vegyesen, valamint 200 mellen és 200 pillangón is nyert az olimpián.

Az Egyesült Államok Olimpiai Bizottsága (USOPC) érdeklődve és valószínűleg aggódva figyeli az NCAA-ben jelenleg zajló változásokat – ha megállapodás születik, 2025-től teljesen megváltozik a bevételelosztás (a sportolókat is fizetni fogják), ez viszont pont a bevételt nem hozó ötkarikás sportágakra jelenthet nagy veszélyt.

A felsőoktatási intézmények ugyanis biztosan a bevételi szempontból hasznos sportokra helyezik majd a hangsúlyt még az eddiginél is jobban.

Egyszerűsítve: afelől nincs kérdés, hogy egy amerikaifutballista vagy kosárlabdázó megkapja-e a pénzt; de lehet, ezt azon az áron gazdálkodják ki, hogy megszüntetnek programokat olimpiai sportágakban.

A koronavírus-világjárvány alatt és után is látszott: ha kell, az egyetemek kíméletlenül meghúzzák a pénzt nem hozó sportokat, így tett például a Stanford, amely ideiglenesen valósággal csonkolta ötkarikás sportprogramjait.

„Mindent megteszünk, hogy segítsük a jelenlegi rendszer fennmaradását, mert csodálatosan működik, és a világ nem véletlenül irigyli azt. Ez prioritás számunkra. Árgus szemmel figyeljük, hogy mely sportokat fognak az egyetemek kitenni, figyeljük az erről szóló pletykákat is” – mondta az AP-nek Sarah Hirshland.

Pont az NCAA világszerte indázó csápjai miatt biztosak lehetünk benne: sok-sok nemzeti olimpiai bizottság tesz majd ugyanígy. Ugyanis az amerikai felsőoktatási sportrendszer már nemcsak az Egyesült Államok csapatának, de több mint 120 másik ország delegációjának is hasznot hajt.