Kós Hubert megcsinálta, olimpiai bajnok 200 háton

Kós Hubert aranyérmet nyert a párizsi olimpia 200 méteres hátúszószámában. A 21 éves, 2023-ban világbajnok magyar sportoló ezzel a magyar olimpiai csapat negyedik érmét szerezte a francia fővárosban.

Kós Hubert aranyérmet nyert a párizsi olimpia 200 méteres hátúszószámában. A 21 éves, 2023-ban világbajnok magyar sportoló ezzel a magyar olimpiai csapat negyedik érmét szerezte a francia fővárosban.

Kós, aki az előfutamok során a negyedik, az elődöntőben pedig a legjobb időt úszta a négyes pályán tempózott. A második legjobb reakcióidővel kapta el a rajtot, ötven méter után azonban nem volt az első háromban, negyedikként fordult. A görög Aposztolosz Hrisztu diktált gyilkos tempót, száz méter után ő vezetett, az ekkor még harmadik Kós pedig következő hossz során még egy riválisát megelőzte, így a hajrának már másodikként vágott neki.

Az utolsó ötvenen aztán lehajrázta a görögöt és 1:54.26-os idővel megnyerte az olimpiát.

Hrisztu lett a második (bő fél másodpercet kapott Kóstól), a svájci Roman Mityukov pedig a bronzérmes. Kós Hubert az utolsó hosszt 28.88 alatt úszta le, bő másfél másodpercet adott görög riválisának.

Kós Hubert a magyar úszósport történetének 30. olimpiai aranyát szerezte meg. És ő a második magyar férfi úszó Wladár  Sándor után, aki megnyerte a 200 hátat a játékokon.

Érdekesen alakult a 200 méteres hátúszás Párizsban. Kezdés gyanánt már az előfutamokban kiesett a tokiói olimpián bronzérmes, majd a budapesti világbajnokságon ezüstérmes Luke Greenbank, miután túl sokáig delfinezett a víz alatt és ezért kizárták. A Rióban olimpiai bajnok Ryan Murphy egy tizedmásodperccel maradt le a döntőről, de az olasz Thomas Ceccónnak sem sikerült beverekednie magát a legjobb nyolcba. Mivel a tokiói bajnok Jevgenyij Rilov korábban nyíltan támogatta Oroszország Ukrajna elleni háborúját, így ő nem indulhat nemzetközi versenyeken, azaz elég sok minden játszott a szám fukuokai világbajnoka, Kós Hubert kezére.

Kós Hubert Magyarországon Magyarovits Zoltánnal készült és elsősorban vegyesen úszott, majd másfél évvel ezelőtt csatlakozott az edzőlegenda, Bob Bowman csapatához. Bowman volt anno a 23-szoros olimpiai bajnok Michael Phelps edzője is.

Az amerikai szakember Kóst a 200 méteres hátúszás felé terelte, ez a húzás pedig annyira bejött, hogy a magyar úszó 2023-ban, Fukuokában világbajnoki címet nyert. A szám klasszisát, Murphyt, valamint Mityukovot előzte meg, 1:54.14-es ideje ráadásul új országos csúcs volt.

Először is szögezzük le, Hubival alapvetően fantasztikus munkát végeztek Magyarországon az elmúlt tíz évben, az elődöm érdemli az elismerést, én csak egy picit segítettem

– méltatta akkor Magyarovits munkáját Bowman, aki annyit még hozzátett, a fordulója technikáján, illetve a víz alatti munkáján dolgoztak, na meg sokat versenyzett Kós, és ennek lett az eredménye a világbajnoki cím.

A 21 éves úszó a párizsi olimpia előtt a Nemzeti Sportnak mesélte el, miben változott az amerikai időszak alatt:

„Önbizalom és magabiztosság terén sokat fejlődtem. Régebben azt ugyan tudtam, hogy jól edzettem, de abban nem voltam biztos, hogy a tökéletes úton járok, hogy jó eredményt érjek el. Az volt bennem, akadnak nálam jobbak. Akiket persze mindig meg akartam verni, de legbelül azt is éreztem, erre kevés az esélyem. Amerikában viszont a legjobbakkal edzek együtt, és ha a hétköznapokban képes vagyok őket legyőzni, akkor ez versenyen is sikerülhet” – nyilatkozta.

Kapcsolódó
„Ha én kérem Hubit, hogy jöjjön le karácsonykor is edzeni, nemet mondott volna, de Amerikában bevállalta”
Magyarovits Zoltán 10 éves kora óta edzette Kós Hubertet, mégis kicsit lúzernek érzi magát, mert tanítványa az amerikai Bob Bowmannel dolgozva lett világbajnok Fukuokában. Nagyinterjú az amerikai és a magyar edzésmódszerekről, a Kósban rejlő potenciálról, illetve arról, hogyha ráfeküdne a pillangóra, valóban legyőzhetné Milák Kristófot a 2024-es párizsi olimpián?