„A Magyar Öttusa Szövetség visszautasítja a nemtelen vádakat”

A sportszervezet a párizsi olimpiai keret kihirdetése után kirobbanó vita okán gondolta úgy, hogy a címben idézett felütéssel közleményt ad ki.

Szűk egy hónappal a párizsi olimpia rajtja előtt felbolydult a magyar öttusasport, a szövetség kijelölte ugyanis a csapatokat, és a nőknél az a döntés született, hogy Guzi Blanka és Gulyás Michelle vehet részt a játékokon, Erdős Rita pedig tartalék lesz.

Guzi ezüstérmes lett nemrég a kínai Csengcsouban rendezett világbajnokságon, Erdős ugyanott harmadikként végzett. A korábban vb-ezüst- és bronzérmes Gulyás Michelle egy éve, a krakkói központú Európa Játékokon harcolta ki hetedik helyével a részvétel jogát.

Alapesetben a szövetségi kapitány (jelen esetben Martinek János) javaslatot tesz, aki a korábban elfogadott válogatási elvek alapján Erdőst jelölte a csapatba, a szakmai bizottság azonban múlt szerdán nem tudott egyértelmű döntést hozni, ezért maradt ez a feladat az elnökségre. Balogh Gábor, a szövetség elnöke – akit az előző vezető, Simicskó István lemondása után 2023 decemberében választottak meg – azt mondta, azt kellett átgondolniuk, kivel tud a magyar öttusa eredményesebb lenni, előrelépni, a kiutazó csapat tagjai kivel alkotnak nagyobb egységet, kik tudják egymást jobban motiválni.

Titkos szavazáson alakult ki aztán a végeredmény, és 9-2 arányban támogatták az elnökségi tagok Gulyás Michelle indulását Erdős Ritáéval szemben.

Sportágon belül komoly vita alakult ki ezt követően, leginkább a válogatási elvek felrúgása miatt, épp ezért a szövetség úgy gondolta, egy újabb közleményben próbálja megmagyarázni, miért olyan döntés született, amilyen. Íme, a szövetség közleménye.

„Az olimpiai keret hivatalos kihirdetését követően több sajtóorgánumban is megjelentek olyan vádak, melyek a Magyar Öttusa Szövetség elnökségének integritását, erkölcsi feddhetetlenségét kérdőjelezték meg. A Szövetség ezért úgy döntött, hogy még egyszer, s egyben utoljára reagál ezekre a vádakra, tisztázza álláspontját, s ezt követően az olimpiai keret kihirdetésének a kérdéskörét a maga részéről lezártnak tekinti.

A Magyar Öttusa Szövetség Elnöksége a közelmúltban újult meg, és ez azzal járt, hogy megörökölt egy olyan válogatási szisztémát, melyet nem tekintett a sajátjának, azzal szakmailag nem értett egyet. A szervezet vezetése egy olimpiai évben nem kívánta a sportolók felkészülését megzavarni azzal, hogy hivatalba lépését követően azon nyomban átírja a szabályzatot – mikor azonban tényleges döntési kényszerbe került, a józan ész, a racionalitás, és a meggyőző sportszakmai érvek mentén döntött az olimpián induló keret kihirdetésekor.

A Magyar Öttusa Szövetség elnöksége nem vindikálja magának a szakmai tévedhetetlenség jogát, a döntései helyességét az idő, és a magyar csapat olimpiai szereplése fogja igazolni vagy cáfolni. Nem kérdéses azonban, hogy mivel józanul gondolkodó szakemberek alkotják, Gulyás Michelle személyében egy olyan versenyzőt tart tanácsosnak a párizsi olimpiai játékokon indítani, aki az elmúlt négy éves teljesítményét tekintve A kategóriás versenyeken a hazai mezőnyben gyakorlatilag nem talált legyőzőre. Egyetlen verseny lovas eredménytelensége nem írhat felül konzekvensen magas színvonalú, több éves szakmai munkát, eredményességet és tapasztalatot. A döntés pedig teljességgel legitim, hiszen mivel a szakmai bizottság nem tudott döntést hozni, az alapszabály értelmében ilyen esetben az elnökségnek kötelessége a döntés meghozatala.

Szakmai döntésekkel természetesen lehet vitatkozni, bár a vitázó felek csak egyikének nyomja a vállát a döntés felelősségének a súlya. A szervezet integritásának, tisztességének, becsületének megkérdőjelezése, a részrehajlással való vádaskodás azonban olyan nemtelen támadás, melyet a Magyar Öttusa Szövetség Elnöksége kérlelhetetlen következetességgel visszautasít minden fórumon. A magyar öttusasport résztvevői, szurkolói, barátai felé azzal a kéréssel él, hogy támogassák az olimpián induló négy öttusázó felkészülését azzal, hogy a lehető legnagyobb nyugalmat biztosítanak számukra. Aki ebben nem partner, az nem tekinthető a hazai öttusa valódi jóakarójának” – áll a Magyar Öttusa Szövetség közleményében.

A témával kapcsolatban az alábbi véleménycikkben foglalkoztunk bővebben:

Kapcsolódó
Kálnoki Kis Attila: Balczó András igazságával együtt Martinek Jánost is porba tiporták az öttusaszövetségben
Világbajnok munkatársunk véleménycikke az elmúlt hetek olimpiai indulási vitái – Kozák Danuta, Decsi Tamás és Gulyás Michelle esete – kapcsán a tiszta, átlátható, igazságos válogatási elvek betartása védelmében.