Folytatódik az olimpiai káosz, még mindig fekáliás a Szajna

Négy héttel a párizsi olimpiai játékok megnyitója előtt a Szajna vize még mindig nem alkalmas versenyekre, derült ki a legfrissebb tesztelésekből, amelyek szerint még mindig túl sok az E. coli baktérium.

A hajóforgalom, a magánjachtok lefolyóiból származó ürülék és a nagy mennyiségű csapadék után elárasztott csatornák miatt képtelenség megtisztítani a folyót, amelyben a rossz vízminőség miatt 1923 óta tilos úszni.

Ugyanakkor a szervezők a hosszútávúszást és a triatlont is ott szeretnék megrendezni, csak a székletből származó E. coli baktérium mennyisége jelenleg a határérték négyszerese.

A szervezők eddig 1,4 milliárd eurót fordítottak a tisztító- és vízelvezető rendszerek telepítésére, mindhiába.

Ráadásul a magas vízállás és a megnövekedett folyási sebesség a nyitóünnepséget is veszélyeztetheti, mivel felborulhat a ceremónia menetrendje, ha július 26-án a mintegy 160 hajó túl gyorsan szállítja el a sportolókat a Pont d’Austerlitztől a Trocadéróig.

Párizs főpolgármestere egy hete bejelentette, hogy a július 15-ével kezdődő héten, bő egy héttel az olimpia előtt megfürdik a Szajnában. Anne Hidalgo az akcióval azokat a hangokat akarja elhallgattatni, amelyek szerint szennyezettsége miatt a folyó vizében nem lehet megrendezni olimpiai eseményeket.

Kapcsolódó
Szaros vízben úszva a fertőzést is bevállalná az olimpiáért a dán triatlonos
Középfülgyulladástól a hasmenésig mindent kapott már Alberte Kjaer Pedersen.