Meghalt a téli sportok egyedülálló olimpiai bajnoka, Anfisza Rezcova

Ötvennyolc éves volt, a halála okát egyelőre nem közölték.

Ötvennyolc éves korában meghalt a szovjet-orosz Anfisza Rezcova, aki

a téli sportok történetében egyedüliként tudott sífutásban és sílövészetben is olimpiai bajnoki címet nyerni.

Halála okát egyelőre nem közölték, a TASZSZ orosz hírügynökség annyit említett meg, hogy a néhai klasszis versenyző március közepén szívroham miatt került kórházba.

Rezcovát már az 1984-es olimpiára vitték volna, ám az edzők végül úgy döntöttek, inkább a sífutók junior világbajnokságán induljon ahelyett, hogy a felnőttek közt csak a tartalékok közé nevezik. Követte az utasítést, vb-aranyat nyert.

1988-ban, Calgaryban viszont már az olimpián versenyzett, a 4×5 kilométeres váltó tagjaként aranyérmet nyert, egyéniben pedig ezüstéremmel zárt 20 kilométeren. Sílövészetben 1992-ben egyéniben, a 7,5 kilométeres sprintben, 1994-ben pedig váltóban lett olimpiai bajnok.

Sífutóként háromszor, biatlonban egyszer nyert világbajnokságot, mindannyiszor a váltó tagjaként.

Pffarhofer Herbert / APA / APA-PictureDesk via AFP

1996-ban ismét váltott, visszatért a sífutáshoz, és ugyan korábbi sikerességét már nem tudta megközelíteni, 1999-ben a váltóval még nyert egy világbajnoki címet. 2020-ban egy interjúban elismerte, miután ismét sífutó volt, használt teljesítményfokozókat, de nem tudta, mit, mert nem kérdezte, mit adnak neki.

Lányai közül ketten is sportlövők lettek, Darija Virolajnen junior világbajnok és Európa-bajnok, Kristina Rezcova a váltóval olimpiai ezüst-, a mixváltóval olimpiai bronzérmes.

Az 1992-es váltóarany: