A magyar csapat indul Olaszországban, a Liu testvérek viszont nem

A két olimpiai bajnok mellett az olimpiai bronzérmes Jászapáti Petra sem vesz részt a bormeói versenyen.

Az olimpiai bajnok Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor, valamint az olimpiai bronzérmes Jászapáti Petra sem indul a bormiói rövidpályás gyorskorcsolya-viadalon, erről a magyar szövetség tájékoztatta az MTI-t.

A világkupa-sorozat első és második fordulóján, Montrealban és Salt Lake Cityben a magyar short track-válogatott gazdasági okok miatt nem vett részt. „Az olimpiát követő hónapokban a szövetségben történtek strukturális változások, és a felkészülést is olyan ritmusban tudtuk elkezdeni, melyek alapján úgy döntöttünk, hogy a Világkupa első két fordulóján nem veszünk részt. Ráadásul egy komoly csapattal elutazni Kanadába és az Egyesült Államokba súlyos költségeket von maga után. Természetesen keményen dolgozunk és készülünk a novemberi, bormiói nemzetközi felkészülési versenyre” – indokolta meg korábban a döntést a szövetségi kapitány, Bánhidi Ákos.

Liu testvérek augusztusban jelentették be, hogy – követve a magyar válogatottól távozó kínai edzőjüket, Csang Csing Linát – Kínában készülnek az idényre.

Lina a sport mellett az életre is nevelt minket, amiért a legnagyobb szeretettel és feltétel nélküli bizalommal állunk hozzá. Az eddig közösen felépített utat szeretnénk folytatni, ezért úgy döntöttünk, az idei felkészülést is együtt kezdjük el

írták akkor a közösségi oldalaikon, és azóta sem posztoltak mást.

Kósa Lajos, a magyar szövetség elnöke még a nyáron egy interjúban próbált megnyugtatni mindenkit: „A Liu fivérek magyarok. Magyar színekben versenyeztek és magyar színekben fognak versenyezni. A magyar himnusz dobogtatta meg a szívüket. (…) Amikor beszélgettem a fiúkkal, minden létező támogatásunkról biztosítottam őket abban az értelemben is, hogyha bármikor hajszálnyira is úgy érzik, hogy hátrányt szenvednének szakmailag valamiben, azonnal jöhetnek haza, és itthon készülhetnek tovább”.

A sportal.hu-n megjelent cikk szerint bár nem versenyzett, Liu Shaoang ott volt a hétvégén Salt Lake Cityben. A lap is kereste Bánhidit, aki megerősítette, hogy a testvérek nem versenyeznek Bormióban, a jövőjüket firtató kérdést pedig elhárította.